Leerlingen vellen bomen in park d'Ursel

Op 12 oktober 2016

Zes leerlingen van het PITO in Stabroek zijn nog de hele week in de weer met het vellen en verhakselen van bomen in het Hingense park d'Ursel. Bedoeling is dat vooral exoten worden verwijderd.

De zes leerlingen van het PITO - vijf jongens en één meisje - zitten in het zevende jaar tuinaanleg en -onderhoud. Deze week leren ze hun theoretische kennis om te zetten in de praktijk. “Ze helpen vooral met het uitdunnen van een deel van het parkbos. Vorige winter werd het linkerkwadrant al aangepakt, nu is het de beurt aan het rechterkwadrant. Vooral de Amerikaanse eik en de robinia worden gekapt”, licht Luk Lemmens (N-VA) toe. Hij is gedeputeerde voor Cultuur in de provincie Antwerpen.

Het zijn dus vooral de exoten die door de leerlingen worden verwijderd. “Deze week worden er een honderdtal verwijderd”, zegt parkbeheerder Tom D'Hont. “De exoten vermenigvuldigen zich veel sneller dan de inheemse bomen. En dat willen we tegengaan. Ze verarmen bovendien de bodem en zorgen ervoor dat er te weinig lichtinval in het bos is.”

Op termijn zullen er ook opnieuw voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen verschijnen in het parkbos. In het eerste kwadrant zijn de resultaten al goed te zien. Door deze ingrepen ontstaat er opnieuw een divers bos met een waardevolle onderbegroeiing van struiken en kruiden”, zegt Lemmens nog.

Voor de zes leerlingen van het PITO is het een enorme ervaring die ze opdoen. “Het is een praktijkles die heel belangrijk is. De leerlingen volgen ook wel praktijk bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in tuinaanleg, maar dit is toch nog wel iets anders”, zeggen begeleiders Wim Voet en Xavier Geerolf van het PITO.

Dichter bij arbeidsmarkt

Hier leren ze echt bomen te vellen, het hout te hakselen en om te gaan met de machines. De juiste manier van zagen, maar ook de veiligheidsprocedures die ze moeten volgen. Het is een onontbeerlijk onderdeel van hun opleiding. Wat ze deze week opsteken, krijg je nooit uitgelegd tijdens de theoretische lessen op school. Deze ervaring brengt hen bovendien een stapje dichter bij de arbeidsmarkt.”

Het is niet de eerste keer dat leerlingen worden ingezet in het domein d'Ursel. “We hebben in het verleden al samengewerkt met PTS Mechelen. Dat was dan vooral voor het scheren van de hagen. De samenwerking met PITO Stabroek is opnieuw een mooi voorbeeld van hoe goed onze provinciale instellingen kunnen samenwerken”, gaat gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert (sp.a) verder. “Iedereen vaart wel bij deze samenwerking. Wij hopen dat deze samenwerking ook in de toekomst kan blijven bestaan.”

De leerlingen van het PITO logeren de hele week in het Laathof, het centrum voor jeugdtoerisme dat op het Hingense domein ligt. Zo moeten ze niet elke dag de verplaatsing van Stabroek naar Hingene maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is