Niemand zal merken dat de provincie verandert

Op 8 augustus 2016

De provincie gaat vanaf 2018 een pak bevoegdheden overhevelen naar de stad of de Vlaamse overheid. “Niemand hoeft te vrezen dat de dienstverlening afneemt”, zegt Luk Lemmens (N-VA).

De Vlaamse regering bereikte vorige week een akkoord over de afslanking van de provincies. Vanaf 2018 zal ook de provincie Antwerpen niet langer persoonsgebonden bevoegdheden zoals sport, jeugd, welzijn, of cultuur mogen uitoefenen, en geen opcentiemen op de onroerende voorheffing meer kunnen innen. Dat heeft verregaande gevolgen en toch weer niet. “Voor de burger verandert er eigenlijk weinig. Wat we afstoten, zoals de musea, blijft toegankelijk en zal ook inhoudelijk niet veranderen”, zegt de Antwerpse gedeputeerde voor Algemeen Beleid, Luk Lemmens (N-VA).

Het is belangrijk dat er financieel niets verandert voor de bewoners van onze provincie. Vlaanderen zal de onroerende voorheffing wellicht laten stijgen. Maar daar staat tegenover dat de provinciale opcentiemen worden afgeschaft. Verder zal ook het aantal provincieraadsleden in de volgende legislatuur worden teruggebracht van 72 naar 39 mensen en er zullen nog maar 4 gedeputeerden zijn”, legt Luk Lemmens uit.

“Geen eindpunt”

Deze hervorming is wellicht niet het eindpunt. “We sluiten zeker niet uit dat er nog nieuwe hervormingen volgen. Maar dat zal voor de volgende legislatuur zijn en afhankelijk van wie er dan in Vlaanderen de meerderheid heeft”, zegt de gedeputeerde. Dat de provinciale musea worden afgestoten was al langer duidelijk. “Het Mode-, Fotografie- en toekomstige Diamantmuseum worden in een stichting opgenomen. De musea zullen, net zoals onder meer het Toneelhuis, door de stad ondersteund worden.” Nog voor de cultuurliefhebber zal er ook in het Openluchttheater in het Rivierenhof weinig veranderen. “Het gebouw blijft van de provincie en de programmatie wordt als vanouds verzorgd door de mensen van de Arenbergschouwburg.”

Intermediair

De provinciale onderwijsinstellingen, zoals PIVA, blijven gewoon waar ze zijn. “De provincie heeft vaak zeer gespecialiseerde scholen. Ik zie niet goed in wie dat zou kunnen of willen overnemen”, gaat Luk Lemmens verder. Ook de provinciale domeinen, zoals het Zilvermeer in Mol en De Schorre in Boom, blijven onder hetzelfde dak. “Meer dan tevoren zal de provincie haar taak als intermediair opnemen. Er zijn steeds meer dossiers waarin de provincie een rol kan spelen als bemiddelaar”, besluit Luk Lemmens.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is