Vlaanderen Fietsvakantieland

Op 22 maart 2017, over deze onderwerpen: Economie, Mobiliteit, Recreatie, Toerisme
fietsvakanties

Vandaag zijn de populairste fietsvakanties op de internationale markt een trip langs de Donau of de Franse wijngaarden. Over drie jaar willen we ook in Vlaanderen dergelijke toppers aanbieden. Onder leiding van Toerisme Provincie Antwerpen slaan de vijf Vlaamse provincies de handen in elkaar om een gevarieerd aanbod aan meerdaagse fietsvakanties aan te bieden en Vlaanderen als fietsvakantieland op de kaart te zetten.

Comfortabele, soms zelfs luxueuze, fietsvakanties zitten in de lift. Zeker als ze fietsplezier combineren met nationale of regionale blikvangers. Zo groeiden de Donauradweg naar Wenen en de wijnroutes in Bourgondië of de Loirestreek de voorbije jaren uit tot absolute publiekstrekkers. Naast een sterke toeristische uitstraling leveren de fietsvakanties een grote economische meerwaarde voor de betrokken regio op.

Samenwerking vijf Vlaamse provincies

De nieuwe werkgroep ‘Fietsvakanties Vlaamse Provincies’ wil van Vlaanderen een topbestemming voor de meerdaagse vakantiefietser maken. Over drie jaar moeten de inspanningen concreet resulteren in een ruim aanbod aan fietsvakanties, met een stijgend aantal boekingen tot gevolg. De vijf Vlaamse provincies voorzien een budget van 378.625 euro. Toerisme Vlaanderen subsidieert het project met ruim 200.000 euro. Een projectmedewerker van Toerisme Provincie Antwerpen zal het project drie jaar coördineren.

Bier, Vlaamse Meesters en Vlaamse toppers

De vijf Vlaamse provincies zullen zelf geen fietsvakanties ontwikkelen of verkopen. Ze willen vooral hun knowhow delen met vakantiespecialisten in binnen- en buitenland: van touroperators tot populaire routeplatformen. Verder willen de provincies drempels in de productontwikkeling wegwerken. Zo kan samenwerking met innovatieve bedrijven o.a. bagagevervoer tussen logies vergemakkelijken. De werkgroep en de vakantiespecialisten zullen samen fietsvakanties uitwerken rond drie thema’s: bier, Vlaamse meesters en Vlaamse toppers. Touroperators en Toerisme Vlaanderen zullen die vervolgens op de internationale markt promoten.

Kansen voor lokale ondernemers

Tijdens het kick-offevenement in Stadsbrouwerij De Koninck bleek dat de markt van de meerdaagse fietsvakanties in Vlaanderen een enorme economische groeimarge heeft. Gedeputeerde voor toerisme Bruno Peeters ziet veel kansen voor lokale ondernemers: “De provincie Antwerpen heeft een rijke biertraditie, met zowel internationale spelers als dynamische huisbrouwerijen. Het initiatief biedt ook heel wat mogelijkheden voor uitbaters van logies en horeca in de buurt van het fietsknooppuntennetwerk. Hetzelfde geldt voor attracties, bezienswaardigheden en musea in onze kunststeden Mechelen en Antwerpen. Bedrijven die diensten zoals fietsverhuur aanbieden, kunnen eveneens hun graantje meepikken. Kortom, een veelbelovend project waar zowel de toerist als de ondernemer beter van wordt.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is