Bouw van fietsbrug over Singel is (eindelijk) begonnen

Op 25 augustus 2016

Met de nodige vertraging is de bouw begonnen van de nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. De duizenden fietsers op de fietsostrade kunnen er vanaf het najaar 2017 overheen rijden.

Op de middenberm van de Singel naast de spoorwegbrug verschijnt de volgende dagen de eerste van zeven steunpilaren van de fietsbrug. De brug start op het hoogste punt van de Posthofbrug, loopt over de stationsparking, gaat voort in de spoorwegberm, steekt de Singel over en sluit aan op het fietsparkeergebouw van het station van Berchem. Ze wordt 270 meter lang. De eerste fietsers zullen er in het najaar 2017 overheen kunnen rijden. Het prijskaartje bedraagt 3,3 miljoen euro. Vlaanderen, de provincie Antwerpen, de stad Antwerpen en Europa legden ervoor samen.

'De vertraging is een gevolg van de complexiteit van de brug, zoals de integratie in de NMBS-infrastructuur', zegt Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeerde voor Mobiliteit. 'Het gaat dan maar over een afstand van 200 meter, maar het zijn wel zeer belangrijke meters. De Singel vormt nu een bar­rière voor de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Als de brug er eenmaal is, zullen de 5.000 fietsers die hier dagelijks passeren, niet alleen veilig en comfortabel kunnen doorrijden, maar zullen ze ook tijd winnen omdat ze niet langer voor een verkeerslicht staan.'

Missing links

Zowel Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts als Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (beiden N-VA) benadrukt het belang van het wegwerken van missing links in de fietsinfrastructuur. 'Dat is belangrijk om mensen te verleiden om de wagen thuis te laten en de fiets te nemen', stellen ze.

Behalve de aanleg van de fietsbrug zullen ook de fietspaden op de Posthofbrug worden heraan­gelegd. Vanaf het fietsparkeer­gebouw naar het Centraal Station zijn er nog wel enkele knelpunten die moeten worden aangepakt. Zo onderhandelt de stad met De Lijn over het verleggen van de tramsporen en het fietspad in de Cuperussstraat. Daardoor zouden fietsers niet langer tweemaal de tramsporen moeten kruisen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is