U bent hier
De Groote Oorlog in grote lijnen
Met een rondreizende expositie voor leerlingen uit het secundair onderwijs en een onlinedatabank neemt de provincie Antwerpen twee nieuwe initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Voor de tentoonstelling De Groote Oorlog in grote lijnen deed de provincie een beroep op de expertise van het Instituut voor Veteranen/Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oudstrijders en Oorlogsslachtoffers.
Dat heeft geleid tot veertig educatieve panelen met foto's, teksten en anekdotes op maat van het secundair onderwijs. Ze geven de oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau weer, aangevuld met lokale verhalen en beelden uit de provincie Antwerpen. De expositie reist tot 2018 door de provincie en wordt in openbare gebouwen als gemeentehuizen, culturele centra en bibliotheken opgesteld.
Niet voor toeristen
"Er wordt bewust gemikt op jongeren.
Geïnteresseerde scholen kunnen de expositie reserveren. Voor 2014 is alles al volgeboekt, wat voor ons het nut van dit project duidelijk aantoont", zegt gedeputeerde van Cultuur Luk Lemmens (N-VA). Voor leerkrachten is er een begeleidende brochure. De tentoonstelling loopt sinds vorige week.
De provincie pakt ook uit met een online databank met uitgebreide zoekmogelijkheden. Op www.wegwijzerWOI. be kan gezocht worden op een vijftigtal thema's zoals achter het front, bezet gebied, frontstreek, heropbouw, kinderarbeid, overleven, propaganda, spotprenten en Vlaamse ontvoogding.
Dodendraad
Ook Dodendraad is een thema.
Het verwijst naar de draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd aangelegd langs de grens tussen België en Nederland en onder elektrische spanning stond. Naast thematisch kan men in de databank ook zoeken op tijdslijn, per doelgroep en geografisch.
De website mikt niet op toeristen, maar op onze eigen inwoners, zegt Lemmens. "Leerkrachten, jeugdwerkers, cultuurbeleidscoördinatoren, jongeren en andere nieuwsgierigen kunnen op de online databank terecht voor films, boeken, educatieve pakketten, relevante websites, informatie over monumenten, historische websites en zelfs historische liederen."
Na een onderzoek in opdracht van de dienst Erfgoed werd een inventaris van 580 onroerende erfgoeditems toegevoegd. "Stuk voor stuk vertellen ze een klein of groot verhaal over de Eerste Wereldoorlog in onze provincie", zegt Lemmens. "De expositie en de databank zijn zeer toegankelijke initiatieven die jongeren en inwoners van onze provincie zullen aansporen om bij te leren over de Groote Oorlog."