De Rupelstreek mobiel!

Op 8 juli 2016

Samen met de Thomas More Hogeschool en Toerisme Rupelstreek ontwikkelde de Provincie Antwerpen met Streekbeleving Rupel de voorbije twee jaar een aantal toepassingen om de Rupelstreek mobiel en virtueel te ontdekken. Gedeputeerden Bruno Peeters en Rik Röttger en schepen voor toerisme Niki Dens, stelden tijdens een gezamenlijke persconferentie op 6 juli in het Nautisch Bezoekerscentrum de nieuwe toepassingen voor.

“Met het project De Rupelstreek Mobiel willen we zelf op bezoek gaan bij de mensen”, licht gedeputeerde Bruno Peeters toe. Dankzij dit nieuwste snufje zal iedereen deze prachtige regio digitaal kunnen ontdekken en in verleiding komen om de Rupelstreek een bezoek te brengen.

De provincie stapte hiervoor in een onderzoeksproject van de Thomas More Hogeschool, met cofinanciering van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het project ging in op twee vragen: hoe kunnen toeristische mobiele gidsen beter aansluiten bij de verwachtingen van de gebruikers en hoe kunnen we op eenvoudige wijze toeristische gegevens en (digitale) media hergebruiken? De Rupelstreek werd als pilootproject gekozen om de resultaten van het onderzoek in de praktijk te testen.

Studenten Multimedia Design en onderzoekers van de Thomas More Hogeschool voorzagen de mobiele gidsen van boeiende informatie en een mooie grafische presentatie. Er werd gekozen voor een responsive website die aangepast is aan zowel computers, tablets als smartphones. Dankzij de toepassing Ontdek de Rupelstreek krijgt je een voorsmaakje van 3 wandelingen: De Schorre, Dorpswandeling Terhagen en een Natuurwandeling. Vanop je pc of tablet krijg je een idee van wat er te beleven is en ook heel wat bijkomende informatie over bijvoorbeeld de bereikbaarheid, het weer en wordt de link gelegd naar mogelijke eet- of slaapgelegenheden.

Om de mobiele gidsen extra levendig te maken hebben de studenten van audiovisuele communicatie een twaalftal video’s opgenomen over diverse aspecten uit de regio. Hierbij lieten ze ook verschillende lokale mensen aan het woord. “Zes van de video’s zijn zelfs in 360° gefilmd. Met een 3D-bril kan je een virtuele tour maken van het museum Rupelklei of de ringoven van EMABB terwijl een gids je toelichting geven. Deze toepassing is zonder meer een primeur voor de erfgoedsector en daar zijn we terecht fier op!”, stelt Bruno Peeters.

Ook Toerisme Rupelstreek zet zijn schouders graag onder dit initiatief. Zij nemen de promotionele taak voor deze digitale producten en deze nieuwe verbindingen op zich. Achter de schermen wordt deze zomer hard gewerkt om de website Toerisme Rupelstreek in een nieuw jasje te steken. De vernieuwde website zal de digitale bezoekers nog sneller verder helpen. “Musea, logies, wandelingen, fietstochten, streekproducten, evenementen… met slechts enkele clicks zal de digitale bezoeker zijn of haar product snel vinden of online kunnen bestellen”, licht Niki Dens, schepen voor toerisme en secretaris van Toerisme Rupelstreek toe. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is