Dries Van Noten ontvangt laatste Cultuurprijs

Op 19 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultuur

Gisterenavond werd in het Bernarduscentrum in Antwerpen de laatste provinciale Cultuurprijs uitgereikt aan modeontwerper Dries Van Noten. Het Antwerpse mode-icoon werd gehuldigd omwille van zijn creativiteit en zakelijk succes in de mode. De jury maakte met deze laureaat een duidelijk statement voor de mode als kunstvorm.

Gedeputeerde voor Cultuur en juryvoorzitter Luk Lemmens verklaart de keuze voor Dries Van Noten: “De keuze voor Dries Van Noten is een statement van de jury voor de erkenning van de modesector als culturele sector. Dries Van Noten is een prachtig voorbeeld van een ontwerper die de mode als ambacht overstijgt en verheft tot kunstvorm. Denk maar aan de succesvolle tentoonstelling ‘Dries Van Noten - Inspirations’, de meest bezochte modetentoonstelling ooit in Vlaanderen. Het provinciaal ModeMuseum zet zich al meer dan tien jaar in om de modesector in beeld te brengen als een culturele sector met eigen stromingen en eigen sterren. Het laat geen twijfel dat Dries Van Noten één van deze sterren is.”

De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen is de laatste, aangezien het provinciebestuur vanaf 1 januari 2018 niet langer bevoegd zal zijn voor Cultuur. Daarom besliste de jury, bestaande uit Philip Heylen, Björn Siffer en Astrid Wittebolle (schepenen voor cultuur van Antwerpen, Mechelen en Turnhout), Prof. Dr. Annick Schramme (Universiteit Antwerpen) en Adriaan Raemdonck (galeriehouder en laureaat Cultuurprijs 2011) om een statement te maken en de modesector erkenning te geven als culturele sector.

Dankwoord Dries Van Noten

Dries Van Noten reageert opgetogen met de bekroning: “Ik ben zeer vereerd en erkentelijk dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen. Waardering in mijn eigen provincie en stad is uiteraard een fijn gevoel. Ik zou deze erkenning van creativiteit graag willen delen met de nieuwe generatie en daarom zou ik het geld verbonden aan de prijs willen schenken aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie om deze jonge creatieve mensen extra te ondersteunen.”

Over de Cultuurprijs van de provincie Antwerpen

De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen werd in 2005 ingesteld. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het cultureel gebeuren in de provincie. De laureaten tot hier toe waren: Eric Antonis (2005), Ludo Simons (2007), Jerry Aerts (2009), Adriaan Raemdonck (2011) en Paul Schyvens (2013). Aan de prijs is een geldbedrag van 7.500 euro verbonden.

Over Dries Van Noten

Dries Van Noten genoot zijn eerste successen halverwege de jaren tachtig als één van de Zes van Antwerpen. Hij wordt vooral geprezen omwille van zijn exquise prints, zijn gul gebruik van textiel en zijn passie voor visuele en grafische kunst. Zijn dames- en herencollectie delen een exotische, elegante esthetiek die gekenmerkt wordt door expertise in pasvorm en een sensualiteit die ontstaat uit de combinatie van verschillende lagen contrasterende texturen, kleuren en patronen. Van Noten heeft verschillende eigen boetieks en wordt wereldwijd verkocht in zo’n vierhonderd winkels. Hij werkt vanuit Antwerpen, waar ook het hoofdkwartier van zijn bedrijf is ondergebracht. Meer info op www.driesvannoten.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is