Dries Van Noten wint Cultuurprijs provincie Antwerpen

Op 23 september 2016

De jury prijst de wijze waarop Dries Van Noten aan continue vernieuwing doet en waardeert zijn actuele maatschappelijke relevantie. Dat bleek ook vorig jaar toen de expo Dries Van Noten – Inspirations in het ModeMuseum nog meer dan 90.000 bezoekers trok, en daarmee de best bezochte modetentoonstelling ooit in ons land is.

De jury bestond uit de gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens, de schepenen van cultuur Philip Heylen (Antwerpen), Björn Siffer (Mechelen), Astrid Wittebolle (Turnhout), prof. Dr. Annick Schramme (Universiteit Antwerpen) en Adriaan Raemdonck (galeriehouder en laureaat Cultuurprijs 2011). De jury wil met de toekenning van de prijs niet alleen de figuur van Dries Van Noten eren, maar ook aandacht geven aan de modesector die weleens over het hoofd wordt gezien als culturele sector. 

Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens: "Dries Van Noten is iemand die zich zowel wat betreft zijn artistieke parcours als zijn zakelijke benadering  onderscheidt als een succesvolle vertegenwoordiger van onze modesector. Hij is zonder meer  een internationale aantrekkingspool voor Antwerpen."

De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen werd in 2005 ingesteld. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het cultureel gebeuren in de provincie. De laureaten tot hier toe waren: Eric Antonis (2005), Ludo Simons (2007), Jerry Aerts (2009), Adriaan Raemdonck (2011) en Paul Schyvens (2013).

Dries Van Noten genoot zijn eerste successen halverwege de jaren tachtig als één van de Zes van Antwerpen. Hij wordt vooral geprezen omwille van zijn exquise prints, zijn gul gebruik van textiel en zijn passie voor visuele en grafische kunst. Zijn dames- en herencollectie delen een exotische, elegante esthetiek die gekenmerkt wordt door expertise in pasvorm en een sensualiteit die ontstaat uit de combinatie van verschillende lagen contrasterende texturen, kleuren en patronen. Van Noten heeft verschillende eigen boetieks en wordt wereldwijd verkocht in zo’n vierhonderd winkels. Hij werkt vanuit Antwerpen, waar ook het hoofdkwartier van zijn bedrijf is ondergebracht. Meer info op www.driesvannoten.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is