U bent hier
Drone inspecteert schilderij in kerk
Met het inzetten van een drone - een kleine helikopter uitgerust met camera - wil Monumentenwacht Provincie Antwerpen erfgoed van dichtbij gaan bekijken zonder dat daarvoor stellingen moeten geplaatst of zonder dat er alpinistenwerk aan te pas komt.
Een drone heeft maandag beelden en foto's gemaakt van een schilderij dat op een hoogte van ruim tien meter tegen een muur van de Sint- Waldetrudiskerk in Herentals hangt. Het was een geslaagde test van Monumentenwacht.
"Onlangs hebben we met een de buitenkant van het Vrieselhof bekeken en nu testen we het systeem uit in het interieur van een grote kerk", zegt gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens (N-VA). "Als deze systemen nuttig blijken om het werk van onze monumentenwachters aan te vullen, liggen de voordelen voor de hand. Tijdbesparend, minder gevaarlijk en uiteraard ook goedkoper."
De camera werd tijdens de testvlucht gericht op een schilderij, vermoedelijk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, dat hoog boven het altaar hangt. "De foto's zijn zeer interessant", zegt Tanya Bourgeois van Monumentenwacht. "Als zo'n schilderij moet bekeken worden, kan je dat van op de grond doen met een verrekijker. Je kan zo al heel wat zien, maar je kijkt altijd vanuit dezelfde hoek, van beneden naar boven. De drone maakt foto's vanuit verschillende hoeken en je kan inzoomen. Op die manier krijg je snel een veel beter zicht op de toestand."
Peter Hermans, die de drone bestuurde, is tevreden met het resultaat. "Ik heb gemerkt dat er in een afgesloten gebouw toch nog meer luchtstroming is dan je zou denken. Het vraagt ook wat meer ervaring om de drone goed te besturen. Ik hoop dat Monumentenwacht de mogelijkheden van drones verder wil opvolgen. De technische evolutie in de sector en de kwaliteit vande beelden die drones kunnen maken, gaan er zeer snel op vooruit. Zo ben ik ervan overtuigd dat we over pakweg twee jaar al gaan lachen met wat wevandaag kunnen. Samenwerking blijft uiteraard van groot belang. Ik kan zo goed mogelijk een foto of filmpje maken van een scheur of een barst in een kunstwerk of een gebouw, maar het blijft het werk van de specialisten om uit te maken welk gevolg er aan de situatie gegeven moet worden."