Fietsplezier langs de Kempense Kolonies

Op 3 september 2015

Een opmerkelijk landschap en dito erfgoed, meeslepende verhalen en kandidaat UNESCO werelderfgoed… De voormalige landloperskolonies in Merksplas en Wortel vormen misschien wel dé ontdekking in de Kempen. Ooit een vooruitstrevend sociaal experiment, vandaag twee schitterende domeinen. Je verkent ze met behulp van de vernieuwde Landlopersroute. Het aparte decor, het pure fietsplezier en de stemmige picknickplekjes maken er een echte topper van.

In 1823 arriveerden de eerste behoeftige gezinnen in de Vrije Kolonie van Wortel. Twee jaar later gingen ‘beroepsbedelaars’ verplicht aan de slag in de Onvrije Kolonie van Merksplas.
Het ging om een vooruitstrevend en grootschalig sociaal experiment: door hun noeste arbeid veranderden de landlopers de woeste grond in een rijk en afwisselend landschap. De kaarsrechte dreven weerspiegelen de tucht en de orde die er vroeger heersten. Beide Kolonies zijn intussen als landschap beschermd, de meeste gebouwen als monument. Mogelijk volgt in 2018 een erkenning als UNESCO Werelderfgoed.

Landlopersroute anno 2015

Toerisme Provincie Antwerpen presenteerde de Landlopersroute in 2000. De fietsroute anno 2015 oogt nog boeiender en gevarieerder. Ze omvat meer groen (zoals natuurgebied Blakheide in Beerse), interessante bezoekerscentra (De Klapekster in Wortel-Kolonie en de Stadsboerderij in Turnhout) en het brongebied van de Mark. Bij de ‘poosplaatsen’ langs het riviertje zorgen grote zwerfkeien met gedichtjes voor een poëtische noot. De Landlopersroute telt bovendien heel wat sfeervolle picknickplekjes.

Absolute topper

Naast het populaire knooppuntennetwerk behoudt Toerisme Provincie Antwerpen een reeks bewegwijzerde themalussen, waaronder de Aardbeienroute in Hoogstraten, de Heideroute in Kalmthout en de Trappistenroute in Malle. De Landlopersroute hoort zeker thuis in dat rijtje. Gedeputeerde voor toerisme Bruno Peeters: “De Landlopersroute heeft alles wat fietsen in de Kempen zo aantrekkelijk maakt: een markant verhaal, boeiende attracties, een hoog fietscomfort en talloze fijne plekken om te genieten van een drankje of een picknick.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is