Fotomuseum breidt uit met toren

Op 24 november 2014

Het Provinciale FotoMuseum (FoMu) aan de Waalse Kaai gaat uitbreiden. De vergunning om een aanpalend gebouw af te breken, is afgeleverd. De sloophamer zal er plaats maken voor zes verdiepingen uniek foto-archief dat de naam krijgt van de vader van het Belgische fotopapier en filmrolletjes: Lieven Gevaert.

De collectie van het Provinciale FotoMuseum (FoMu) aan de Waalse Kaai omvat maar liefst 1 miljoen unieke snuisterijen rond Belgische fotografie, van foto's, tot negatieven, boeken en ook camera's. Om de toonaangevende collectie nog meer naam en faam te geven, verdienen alle stuks een mooie en hightech opslagplaats, vindt het Antwerpse Provinciebestuur dat eigenaar is van het FoMu. Daarom wil het 3,5 miljoen euro investeren in de bouw van een nieuwe depottoren: 6 niveaus van 170 m² en een dakverdieping van 65 m² geven in totaal 1.085 m².

"In april volgend jaar gaat het leegstaande gebouw, dat linksachter via de Verviersstraat aan het museum grenst, tegen de grond. Dat pand had onlangs ook te kampen met krakers. We zijn dus erg blij dat de sloopvergunning afgeleverd is", zegt cultuurgedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). De nieuwbouw kan na die afbraak starten in september 2015. Een jaar later moet de oplevering volgen van wat door het leven zal gaan als de 'Lieven Gevaert-toren'. Die naam verwijst naar onze eigen Belgische specialist in fotomateriaal die vooral met zijn fotopapier van eigen makelij een hoge vlucht nam en in 1894 de firma Lieven Gevaert & Co oprichtte, het huidige Duitse Agfa Gevaert in Mortsel van de Agfa-Gevaert Group. Het bouwbudget voor het depot is volledig ten koste van het provinciebestuur.

"Ondanks de zware besparingen na het afschaffen van provinciefonds door de Vlaamse regering houdt dit project stand. We hopen dat de collectie internationaal nog meer aanzien zal krijgen en er daardoor meer schenkingen zullen komen", zegt Lemmens. Het depot wordt ook heel energiezuinig wat uniek is in Vlaanderen voor een archiefinstelling die met delicate bewaaropties bezig is. Naar aanleiding van de recente uitbreidingsontwikkelingen wordt volgende week ook het vroegere Dokcafé, naast het FoMu, openbaar verkocht. Het vorige provinciebestuur had dat destijds gekocht voor de uitbreiding van het museum, maar deze deputatie ziet het anders en doet dat pand dus opnieuw van de hand.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is