Gorilla's in Rivierenhof

Op 14 september 2015

Er komen gorilla's en arenden naar het Rivierenhof in Deurne. Het park vormt vanaf oktober het canvas voor een expo van kunstenaar Maarten Schaubroeck. Hij is druk in de weer met de voorbereiding van zijn tentoonstelling, maar parkbezoekers kunnen nu al een deel van zijn werk ontdekken.

In het Provinciaal Groendomein Rivierenhof staan vier gorilla's te pronken op het grasveldje naast de Spiegelvijver aan het kasteel. Ze maken deel uit van de tentoonstelling van Maarten Schaubroeck, die een jaar lang zijn werk exposeert in het park. De gorilla's waren eind vorig jaar al te zien op 't Eilandje en maakten ook in Duitsland al furore. In die mate zelfs dat de Duitse Akademie der Wissenschaften und der Literatur in Mainz een kunstprijs uitreikt aan de West-Vlaamse kunstenaar.

"De lichte constructietechniek geeft de dieren een zekere aaibaarheidsfactor", zegt Schaubroeck, "maar de robuustheid van een gorilla en het staal waarvan ze gemaakt zijn, stralen kracht en sterkte uit."

Ook enkele arenden zijn neergestreken in het Rivierenhof. Ze hebben dezelfde fijne structuur als de gorilla's en hangen in een grote kubus van vijf meter op vijf. "Ik werk graag met lijnen en vlakken", legt de kunstenaar uit. "De constructies zijn doorzichtig. Als de zon erop schijnt, creëer je een schaduwspel dat deel gaat uitmaken van het werk."

Gelukswolken

Verspreid over het park komen ook SchaubroecksIron Humans, sculpturen die de mens in beweging symboliseren. Aan het paviljoen, richting het Sterckshof, staan gelukswolken opgesteld. "Net zoals bij de Iron Humans heb ik daar vooral met vlakken gewerkt", zegt Schaubroeck. "Zwevende wolken die verwijzen naar de veelzijdigheid van de mens en de gemeenschap. Ook hier speelt de schaduw een belangrijke rol."

De keuze voor het Rivierenhof is niet toevallig. "Hier komen de werken volledig tot hun recht", zegt gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA). "De vrije ruimte en de natuurlijke omgeving geven de tentoonstelling een extra beleving. Het is bovendien perfect om op een laagdrempelige manier de bezoekers hun eerste stappen te laten zetten binnen kunst."

"De beschikbare ruimte maakt het ook voor mij een erg dankbaar project", zegt Schaubroeck. "Ik had de plaats om de locatie te kiezen waar mijn kunstwerken het best tot hun recht zouden komen. Daar ben ik eigenlijk langer mee bezig geweest dan met het plaatsen zelf. Het was een erg leuke zoektocht. Het onverwachte is volgens mij ook de grote kracht van de tentoonstelling. Als je naar een museum gaat, verwachten de mensen kunst. Hier niet en dat is juist een deel van de charme."

De tentoonstelling van Maarten Schaubroeck -Iron Human Unfolds Nature - wordt in oktober officieel voorgesteld aan het publiek en zal een jaar lang te bezichtigen zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is