U bent hier
Het Rivierenhof, altijd in beweging
Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne is met zijn 135 hectare de grootste verademing in de Antwerpse metropool. Het is bovendien het eerste provinciale groendomein van ons land. In 1921 werd het park aangekocht door de provincie, in 1923 was het toegankelijk voor het publiek. Toch bestaat het park al ruim vijfhonderd jaar, al zag het park er vijf eeuwen geleden wel iets anders uit.
Het Rivierenhof is geëvolueerd en altijd in beweging. Zeker de laatste jaren zijn er in het Rivierenhof tal van 'attracties' bijgekomen. Denk maar aan het Vlonderpad, het verhoogde wandelpad tussen de verschillende vijvers, dat in 2013 gerealiseerd werd. De verschillende collectietuinen, zoals de azaleatuin en het pinetum. Het doolhof, de bomenhoroscoop, de calisthenicstoestellen, het polyvalent sportveld, parking West met daarnaast de nieuwe speeltuin, het kunstgrasveld van Tubantia en de talrijke kunstwerken die verspreid over het hele park opduiken. De grootschalige restauratie vande historische Jezuïetendreef, is ongetwijfeld de meest ingrijpendeverandering van de laatste maanden. Vandaag wordt met de aanplanting van de 120 rode beuken de finale fase van het project ingezet.
Tuin van veel Antwerpenaren
Achter die vele veranderingen schuilt een uitgekiemde langetermijnvisie die een tiental jaar geleden in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) vastgelegd werd. De manier waarop die visie en de nieuwigheden vorm krijgen, is in handen van Peter Verdyck, directeur van het Rivierenhof en gedeputeerde Bruno Peeters, bevoegd voor de Provinciale Groendomeinen. "Het Rivierenhof is voor heel wat Antwerpenaren hun tuin en recreatiezone", zegt Verdyck. "Daarbij zijn er cultuurliefhebbers,natuurliefhebbers joggers, recreatieve wandelaars, fietsers,dierenvrienden. Tegelijk zijn er ook heel wat sportverenigingen die bij ons hun thuisbasis hebben. Onze uitdaging is dan ook om elke bezoeker een eigen plek te kunnen geven, zonder daarbij het park kapot te maken. Een constante evenwichtsoefening tussen de verschillende doelgroepen."
Voor het Ruimtelijk Uitvoeringsplan was het met een soort van willekeur dat de verschillende 'attracties' een plekje toebedeeld kregen. Waar er plaats was. "Dat maakt een verdere ontwikkeling van het park wel erg moeilijk", legt gedeputeerde Bruno Peeters uit. "Het Rivierenhof heeft ongelofelijkveel functies. Voor de sportinfrastructuur bijvoorbeeld isbewust voor de uiteindes van het park gekozen. Daar liggen de parkings en is er een vlotte verbinding met het openbaar vervoer. Je moet vermijden dat zij allemaal met de wagen tot in het park rijden, want dat legt een grote druk op het binnengebied."
Internationaal op de kaart
Educatie vormt ook een belangrijke pijler van het Rivierenhof. Zo kon het groendomein het afgelopen schooljaar bijna 28.000 Antwerpse schoolkinderen, tussen 2,5 en 12 jaar verwelkomen die deelnamen aan een van de 25 educatieve activiteiten. Dat zijn onder meer bezoekjes aan de kinderboerderij, het Sprookjeshuis of begeleide natuurwandelingen. Het Rivierenhof staat ook internationaal op de kaart, dankzijhaar unieke botanische collecties. "De vereniging van Vlaamse Dendreologen is hier bijvoorbeeld opgericht", weet Verdyck. "We krijgen ook regelmatig bezoek van de Nederlandse Rododendronvereniging en ons contact met specialisten is de laatste jaren enorm toegenomen. We wisselen zaden uit met onder andere Georgië via de internationale zaadbank. We hebben zo een mooie en uitgebreide collectie, zoals ons arboretum en rozentuin, azaleatuin. Maar, en dat is erg belangrijk, het blijft erg laagdrempelig en door de grote variatie is het bovendien toegankelijk voor het grote publiek."
Interactie
Nieuwe verwezenlijkingen, zoals het doolhof, de bomenhoroscoopen het polyvalente speelveldje dragen bij tot de beleving van het park. "Dat gaat soms om eerderkleine ingrepen, maar het brengt de bezoeker wel op andere plekjes op het domein", aldus Verdyck. "Zo krijg je overal beweging én meer sociale controle. En onze bezoekers zijn erg begaan met het park. Dat brengt ook leuke interacties met zich mee. We zijn onlangs ook gestart met onze vrijwilligerswerking. Mensen die het park erg genegen zijn, kunnen zo een handje toesteken bij het onderhoud ervan. Zo krijgen we een erg grote betrokkenheid met ons publiek. En zo krijgen we steeds meer input om het park nog beter aan te passen aan de noden van de bezoeker."
"We moeten natuurlijk ook grenzen durven stellen", vult Peeters aan. "Een muziekfestival,dat zal er niet komen. Nochtans krijgen we die vraag geregeld, maar als we dat toelaten is het evenwicht helemaal zoek. En dat evenwicht maakt het Rivierenhof net wat het is."