Kandidaten laten haalbaarheidsstudie voor Sterckshof uitvoeren

Op 16 april 2015


Er komt schot in de verkoop van het kasteel Sterckshof in het Rivierenhof in Deurne. Het Antwerpse provinciebestuur - eigenaar van het kasteel - heeftnu concrete interesse van twee potentiële kopers. Die latenbeiden een haalbaarheidsstudieuitvoeren: de plannen variëren van congrescentrum over hotel tot luxueuze verblijfsaccommodatie

Sinds begin oktober 2014 kan er geboden worden op het kasteel Sterckshof in het Rivierenhof in Deurne. Het pand staat te koop voor minstens 5 miljoen euro. Oppervlakte domein: 13.855 vierkante meter, bruto vloeroppervlakte kasteel: 3.300 vierkante meter. Het Antwerpse provinciebestuur, dat sinds 1921 eigenaar is van de hoevedie er toen nog stond, liet het huidige kasteel met de nodige pracht en praal tien jaar later bouwen. Het is dus eigenlijk nog niet zo oud. Toch doet de provincie het van de hand, onder meer omdat het gebouw dringend gerenoveerd moet worden en de provinciedoor interne hervormingen geen aanspraak meer maakt op een restauratiepremie. "Intussen informeerden ruw geschat een tiental personen naar het kasteel, de ene al concreter dan de andere", zegt cultuurgedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "Er zijn verschillende mooie plannen, maar natuurlijk zijn er aan het gebouw heel wat voorwaardenen beperkingen verbonden. Wonen is bijvoorbeeld zeer beperkt toegelaten. De volledige buitenzijde van het kasteel is beschermd, net als enkele elementen binnenin. Het kasteel zal dus niet verdwijnen."

Heel concreet zijn twee geïnteresseerden die momenteel eenhaalbaarheidsstudie laten uitvoeren. "De plannen variërenvan congrescentrum over hotel tot luxueuze verblijfsaccommodatie", aldus Lemmens die daarover nog niet in detail kan treden. "Wel is al gebleken uit onderzoek dooreen van de geïnteresseerden dat de vrees voor stabiliteitsproblemen onterecht is, wat natuurlijk een drempel minder is voor potentiële kopers."

Van zodra de provincie gekozen heeft voor één van de twee haalbaarheidsplannen koppelt het terug met het district Deurne. "We willen de buurt zeker niet zomaar iets opdringen. We gaan niet verkopen om te verkopen, maar verkopen om een relevante invulling te geven aan een gebouw dat anders toch alleen kosten heeft."

Rijke buitenlander

De verkoop van het Sterckshof heeft ook al een leuke anekdote opgeleverd. "Via een makelaar zijn we op een bepaald moment gecontacteerd door een vermogend buitenlands heerschap dat niet enkel interesse had in het kasteel, maar meteen vroeg of hij er niet het Rivierenhof bij kon kopen. Dat aanbod hebben we afgeslagen", lacht Lemmens. "We hebben er vertrouwen in dat er positief verhaal kan geschreven worden en dat het geen verhaal van langdurige leegstand wordt."

Het kasteel Sterckshof gaf sinds 1994 onderdak aan het Zilvermuseum. Dat laatste heropent binnenkort zijn deuren in een nieuw museum aan de Suikerrui.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is