Kathedraal voorbeeld van goed onderhoud

Op 5 oktober 2016

Monumenten­wachters hebben dinsdag de staat van het voormalige klooster De Noker in Mechelen geïnspecteerd, en dat bleek goed mee te vallen. De organisatie bestaat dit jaar 25 jaar in Vlaanderen.

“Spectaculaire beelden van monumentenwachters die aan kerktorens bengelen, ze zijn ondertussen bekend. Al 25 jaar behartigt Monumentenwacht als partner van eigenaars en beheerders van waardevol erfgoed het belang van goed en efficiënt onderhoud”, zegt Luk Lemmens (N-VA), voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen en gedeputeerde van de provincie Antwerpen.

In heel Vlaanderen waken een zestigtal medewerkers over meer dan 6.700 erfgoedobjecten. In de provincie Antwerpen alleen al zijn dat er zo'n tweeduizend. “Goed voor twee- tot driehonderd inspecties per jaar. Een halve dag inspecteren, betekent ook een halve dag tijd uittrekken om een goed rapport op te maken”, vertelt Joke Bungeneers, diensthoofd erfgoed bij de provincie.

Een monument restaureren is één zaak, het daarna goed onderhouden een andere. “Goed onderhoud begint met het vaststellen in welke staat iets zich bevindt en op basis daarvan bepalen wat er nodig is aan onderhoud. Daartoe voeren wij periodiek inspecties uit, om op tijd te kunnen ingrijpen als er actie nodig is”, legt Bungeneers uit.

En dat onderhoud kan soms vrij banaal lijken. “Het goed onderhoud van een dakgoot bijvoorbeeld. Door ervoor te zorgen dat er niets begint in te groeien. Zo kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor het water zich een weg zoekt en dan beginnen de problemen. Als onze mensen vaststellen dat er een kleine herstelling nodig is, zullen ze dat vaak meteen doen. Vaak is het moeilijk om voor zo'n kleine opdracht een aannemer te pakken te krijgen. We zien het als een service naar onze abonnees”, vertelt Bungeneers.

Specialisaties

Haar mensen, een team van elf monumentenwachters en een administratief bediende, waken in de provincie Antwerpen over het onderhoud van zo'n tweeduizend monumenten. “En daar komen best wat specia­lisaties bij kijken. Zo hebben we drie mensen die zich toeleggen op interieurs en door de talrijke aanwezigheid van forten in onze provincie hebben wij ook iemand die zich bekwaamde als specialist militair erfgoed”, zegt Bungeneers nog.

Krista Deridder en Dirk Wouters zijn twee van de elf Antwerpse monumentenwachters. Zij voerden dinsdag nog een inspectie uit in het voormalige klooster De Noker, vandaag de administratieve zetel van de vzw Emmaus. “Toen ik hier een twintigtal jaar geleden kwam, was het een ruïne. Daarna werd het gerestaureerd en ook vandaag verkeert het monument nog in vrij degelijke staat. De Noker is een voorbeeld van goed onderhoud en er zijn plannen om het gebouw weer grondiger aan te pakken”, zegt Krista Deridder.

Samen met haar collega is ze geregeld op inspectie. Als we haar vragen om een bijzonder goed onderhouden monumenten te noemen, moet ze niet lang nadenken. “De kerk van Hove is echt een mooi voorbeeld van een perfect onderhouden monument. Al doen ze bijvoorbeeld ook hun best in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen”, zegt Deridder nog.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is