Klimmers bengelen aan Sint-Romboutstoren

Op 10 augustus 2015

Voor het eerst in bijna tien jaar voeren specialisten van de Monumentenwacht een grondige inspectie uit op de Sint-Romboutstoren. Na een eerste afdaling leek hij in goede staat te zijn.

U hebt ze maandag misschien opgemerkt, de klimmers die aan de Sint-Romboutstoren bengelen. Ook vandaag en woensdag kunt u ze nog aan het werk zien. Het was al sinds 2006 geleden dat Mechelens trots nog eens een grondige inspectie kreeg. Drie medewerkers van de Monumentenwacht provincie Antwerpen dalen vanaf 94 meter hoogte langs de gevels naar beneden.

Daarbij meten ze alle schade aan de toren op, en waar mogelijk voeren ze kleine herstellingen uit. "Sinds de vorige inspectie bijna tien jaar geleden hebben wij verschillende werkzaamheden laten uitvoeren. Onder meer het herstellen van de galmgaten en de restauratie van de windvaan en de dekplaten op de top van de toren", zegt Mechels schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

De monumentenwachters maken na hun inspectie een verslag op met de gebrekendie ze hebben vastgesteld. Samen met de dienst Monumentenzorg van de stad wordt dan bekeken welkewerkzaamheden op korte of lange termijn noodzakelijk zijn. Voor de kleine werken maakt de dienst zelf dossiers op. "Voor de grotere werkzaamheden zijn de inspectieverslagen vaak een belangrijke hulp voor de aangestelde ontwerpers. Als wij voor een van onze monumenten een restauratiedossier opmaken, vragen wij altijd een inspectie van de Monumentenwacht", legt Geypen uit.

Roestvorming

De stad is momenteel met 44 gebouwen aangesloten bij de Monumentenwacht, waarvan de toren natuurlijk een van de blikvangers is. Jaarlijks voert de Monumentenwacht drie of vier inspecties uit. Van de toren lijkt de staat op het eerste gezicht goed mee te vallen. "Na een eerste afdaling hebben wij op sommige plaatsen roestvorming van trekijzers vastgesteld, waardoor er in beperkte mate barstjes zijn in de natuursteen. En ook de blauwe hardsteen heeft hier en daar wat schade opgelopen, maar het valt goed mee", vertelt monumentenwachter Katrien Moens.

Genieten van het uitzicht

Samen met twee collega's is ze aan het werk in Mechelen. "Als ik boven op de toren sta, kan ik genieten van het uitzicht op de stad. Maar als ik aan de touwen hang, kijk ik toch vooral naar de gevel", zegt Katrien. "Te veel rondkijken, zou niet bevorderlijk zijn voor de inspectie en voor mijn persoonlijk welbevinden. Als je naar beneden kijkt, is het wel echt hoog", vertelt ze. De laatste grote restauratiecampagne aan de toren dateert van 1993. Ze heeft dertig jaar geduurd.

En nu maakt de provincie Antwerpen werk van de voltooiing van de buitenrestauratie van de kathedraal. Die duurt sowieso nog jaren, want de restauratie van het interieur moet zelfs nog starten. "We zijn al gestart met de stapsgewijze restauratie. Door een beroep te doen op de monumentenwachters geeft het stadsbestuur aan ook de toren van kortbij op te volgen. Op basis van het rapport van onze medewerkers kunnen we ervoor zorgen dat Sint-Rombouts wordt voorbereid voor de komende honderd jaar als trekpleister", zegt gedeputeerde van Cultuur Luk Lemmens (N-VA).

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is