Leerlingen tuinaanleg helpen in kasteeldomein d’Ursel

Op 12 oktober 2016

Nog de hele week zijn zes leerlingen (vijf jongens en één meisje) van het zevende specialisatiejaar Tuinaanleg en -onderhoud van PITO Stabroek aan de slag in kasteeldomein d’Ursel.

“Tijdens deze week leren onze leerlingen hoe ze hun theoretische kennis, kunnen omzetten in de praktijk”, vertelt leerkracht Wim Voet. “Ze leren er bomen vellen, hout hakselen en omgaan met machines.”

“Deze praktijkervaring is een onontbeerlijk onderdeel van de opleiding”, vult technisch adviseur Xavier Geerolf aan. “Wat ze tijdens deze week zullen opsteken, krijg je nooit uitgelegd in een klaslokaal alleen. Het brengt hen een stapje dichter bij de arbeidsmarkt.

De leerlingen logeren de ganse week in het Laathof, Centrum voor Jeugdtoerisme op het kasteeldomein. “We zullen goed gesoigneerd worden”, lacht Wim Voet. “En door het intensieve samenleven en werken in groep zullen ook de sociale vaardigheden worden aangescherpt.”

De leerlingen zullen helpen met het uitdunnen van een deel van het parkbos. Vorige winter werd gestart met het linkerkwadrant, nu wordt het rechterkwadrant aangepakt. Voornamelijk Amerikaanse eik en robinia worden gekapt. Door de grote lichtinval krijgen de plantjes in de lente de kans om talrijk op te schieten. Amerikaanse eiken en robinia worden onder controle gehouden door te maaien, maar andere bomen, struiken en

kruiden mogen volop groeien. Op termijn zullen er ook opnieuw voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen verschijnen. In het eerste kwadrant zijn de resultaten al goed te zien. Door de ingrepen ontstaat er opnieuw een divers bos, met een waardevolle onderbegroeiing van struiken en kruiden.

“De komende jaren zullen we elke winter een volgend kwadrant van het parkbos her-waarderen.”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Cultuur. “Zo wordt het parkbos in Hingene opnieuw een lust voor oog en een paradijs voor fauna en flora. En daar zijn we als provincie best wel trots op.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is