Metamorfose in De Averegten

Op 30 augustus 2016

De volgende maanden zal Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg een kleine metamorfose doormaken. Naast de afwerking van het nieuwe dienstgebouw, staan de buitenaanleg en de uitbreiding van het Averpad op de planning. De speeltuin aan het Boshuis zal tegen volgend voorjaar volledig vernieuwd zijn en er is ook een flinke bosuitbreiding voorzien. We vragen de bezoekers begrip voor de overlast tijdens de komende maanden, want na de werken zullen De Averegten schitteren als nooit tevoren.”, aldus gedeputeerde Bruno Peeters.

De werken aan het nieuwe dienstgebouw gaan een volgende fase in met de plaatsing van de ramen in de loop van september. Vanaf dan kunnen de binnenwerken aanvangen met installeren van elektriciteit, sanitair, bepleistering en de buitenafwerking.

In oktober begint de buitenaanleg rond het dienstgebouw, deze werken zijn inmiddels toegewezen. In een eerste fase wordt een fiets- en wandeldreef naar het nieuwe gebouw aangelegd. Bezoekers komende vanuit het centrum van Heist-op-den-Berg, zullen het domein terug kunnen betreden ter hoogte van Woon- en Zorgcentrum ‘Ten Kerselaere’.

Make-over rolwagenpad

Het volledig rolstoeltoegankelijke ‘Averpad’ heeft een make-over nodig. De werken starten op 12 september. Het 3 km. lange pad loopt rond het domein en verbindt de parking met de boerderij, de cafetaria en de avonturenspeelplaats Hobbeldonk.

Op vraag van bezoekers voor wie de bestaande lus te groot is, wordt het Averpad uitgebreid met een extra verbinding. Er worden geen nieuwe wegen aangelegd, enkel bestaande graspaden en boswegen worden opgewaardeerd, zodat ze rolstoelvriendelijk zijn.

Tijdens de werken zullen delen van De Averegten minder toegankelijk zijn. We vragen bezoekers om begrip, nadien zullen ze weer jarenlang kunnen genieten van een kwaliteitsvol Averpad! 

Nieuwe speeltuin aan Boshuis

De speeltuin aan cafetaria ‘Boshuis’ wordt deze winter volledig vernieuwd. Tegen de paasvakantie van 2017 zullen kinderen opnieuw naar hartenlust kunnen spelen. De investering in een nieuwe speeltuin is dringend nodig, er wordt hiervoor een budget van 75.000 euro voorzien. Regelmatig moeten herstellingen gebeuren, waarbij toestellen tijdelijk buiten gebruik zijn. Dit tot grote teleurstelling van onze kleinste bezoekers.

Bosuitbreiding

Zoals opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning voor het dienstgebouw, zal er een bosuitbreiding zijn in de noordelijke zone van De Averegten. Deze winter worden inheemse boomsoorten aangeplant zoals zomereik, haagbeuk en winterlinde. Zodra deze bossen zich beginnen te ontwikkelen, zullen ze toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.

Ook in de zuidelijke zone wordt het bos uitgebreid met een bosrand, die te zien zal zijn vanop de Boonmarkt. De bosrand zal de komende jaren uitgroeien tot een mooie diverse biotoop voor insecten en bosbewoners.

De Averegten staat voor een drukke herfst en winter, we hopen dat onze bezoekers hiervoor begrip kunnen opbrengen. Nog even geduld en het domein is weer volledig klaar om je een ontspannen wandeling te laten maken, te sporten of met de kinderen een toffe dag te beleven!

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is