Onthaalpoorten sieren forten ten noorden van Antwerpen

Op 2 mei 2014

Sinds enkele weken sieren verschillende onthaalpoorten de Antitankgracht ten noorden van Antwerpen. De provincie Antwerpen ontwikkelde deze poorten in samenwerking met haar lokale partners in het kader van haar plannen voor de Fortengordels rond Antwerpen. De onthaalpoorten zijn een eerste stap in een grootschalig project waarbij de vele forten herwaardeerd worden in hun historische, ecologische en maatschappelijke waarde. Fietsers, wandelaars en andere bezoekers komen zo meer te weten over de geschiedenis en de hedendaagse invulling van de forten en hun omgeving.

Gedeputeerde Luk Lemmens licht het concept toe: “Een onthaalpoort is het begin- of eindpunt van een recreatieve fiets- of wandelroute, in dit geval langs de Antitankgracht. Vanuit deze drie plaatsen kan de fortengordel langs de Antitankgracht ontdekt worden. Dankzij het onthaalbord krijgen bezoekers info over de vestingwerken en het omliggende landschap. De drie onthaalpoorten langs de Antitankgracht zijn beschikbaar voor het publiek, later dit jaar zullen er ook ten zuiden van de stad informatieborden onthuld worden.”

De provincie Antwerpen werkt aan een kaderplan voor de historische fortengordels in en rond Antwerpen. Ze werkt hiervoor samen met de verschillende gemeenten, eigenaars en beheerders van de forten, en ondersteunt hen in hun werking. Zo wil het provinciebestuur de historische, ecologische en maatschappelijke waarde van de forten in de verf zetten en waar nodig herwaarderen. Ook de beleving van elk fort als deel van de fortengordels versterken, is een speerpunt. Vele forten hebben doorheen de jaren immers een nieuwe rol gekregen als park, sportcentrum, cultuurhuis of natuurgebied.  Voor één van de acties werkt de provincie samen met verschillende partners aan de inrichting van onthaalpoorten en informatieborden langs de Antwerpse fortengordels. De provincie selecteerde in het deelgebied Antitankgracht, een deel van de buitenste fortengordel, drie plaatsen voor een nieuwe onthaalpoort: het Fort van Stabroek, de kruising van de Antitankgracht met het kanaal Dessel-Schoten in Sint-Job-in-‘t-Goor te Brecht, en het Fort van Oelegem te Ranst.

Deze actie werd mede mogelijk gemaakt met Europese middelen in het kader van het INTERREG-project ‘Forten en Linies in Grensbreed Perspectief’.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is