U bent hier
Pop-up in oude Volkskundemuseum en Etnografische museum
Het toekomstige Zilvermuseum aan de Suikerrui mag dan pas openen in 2016, de eerste verdieping van het immense leegstaande pand doet vanaf morgen al dienst als pop-upmuseum.
Veertien studenten van de drie Vlaamse opleidingen juwelenontwerp aan Sint-Lucas Antwerpen, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en de MAD-faculty in Hasselt mogen er uitzonderlijk hun afstudeerprojecten tentoonstellen. Ze zijn volop bezig met de opbouw. "Het is een mooie plaats in het centrum", vertelt de Taiwanese Li-an Young die studeert aan de Academie. Ze legt voorzichtig haar pronkstukken in de glazen tentoonstellingsbakken. "Ik heb me trouwens altijd al afgevraagd wat er achter deze gevels schuilde als ik hier voorbij kwam. Het is bizar om te weten dat wij de laatste zijn die hier iets mogen doen."
Want het voormalige Volkskundemuseum in de Gildekamerstraat en het Etnografische museum op de Suikerrui ondergaan binnenkort een gigantische make-over. Begin augustus wordt er een ontwerper gekozen die vorm gaat geven aan wat het nieuwe Zilvermuseum moet worden. Het Antwerpse provinciebestuur kocht de twee panden van de stad om er de vaste collectie van het Zilvermuseum uit het verouderde Sterckshof in Deurne onder te brengen. In het nieuwe museum ligt de focus naast ziler, ook op diamant en is er aandacht voor edelsmeed- en juwelenkunst. "Deze band met de scholen nemen we dus zeker mee. We willen groeien naar een platform voor deze aanstormende richtingen", legt gedeputeerde van Cultuur, Luk Lemmens (N-VA) uit. Na de tijdelijke tentooonstelling volgt nog de grote afterparty van de Museumnacht van vzw Prospekta en dan gaat alles weer dicht, om na een grondige renovatie tegen 2016 te openen met de eerste zalen.