Provincie Antwerpen lanceert nieuw cyclocrosscriterium voor sporters met een handicap

Op 22 oktober 2015

Het G-sportfonds van de provincie Antwerpen, vijf organisatoren van G-cyclocrosswedstrijden, Avalympics vzw, intercommunale IOK, Wielerbond Vlaanderen, Vlaamse Wielerschool, Parantee en G-sport Vlaanderen slaan de handen in elkaar en lanceren een nieuw cyclocrosscriterium voor sporters met een handicap: de ‘IOK G-trofee’. Dit criterium geeft G-sporters dé kans om op het parcours van de echte profs hun sportieve cyclocrossuitdaging aan te gaan en hun grenzen te verleggen. De nieuwe Niels Albert CX van 31 oktober in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom vormt meteen de eerste manche van het criterium. Ex-wereldkampioen Roland Liboton neemt het peterschap op zich. Het G-criterium maakt ook deel uit van de nieuwe ‘Kom gezellig buiten’-campagne van de provincie Antwerpen.   

Met de nieuwe ‘IOK G-trofee’ wil het G-sportfonds personen met een handicap aan het sporten krijgen, het brede publiek laten kennismaken met G-sport en wielerclubs motiveren om een G-werking op te starten. Het G-cyclocrosscriterium bestaat uit volgende wedstijden: 

  • ‘Niels Albert CX’ op 31 oktober 2015 in Boom, een organisatie van Pro Cycling 
  • ‘Noordvlees Van Gool CX’ op 5 december 2015 in Essen, een organisatie van de Molenheidevrienden Essen
  • ‘AVEVE Zilvermeercross’ op 12 december 2015 in Mol, een organisatie van Pro Cycling 
  • ‘Belgisch kampioenschap veldrijden’ op 9 januari 2016 in Lille, een organisatie van de Moedige Supporters/Krawatencrossers
  • ‘Superprestige Hoogstraten’ op 7 februari 2016, een organisatie van de Hoogstraatse Wielerspurters

De vijf cyclocrossorganisatoren waren meteen bereid om een G-cyclocross in hun wedstrijdaanbod te integreren. De eerste drie wedstrijden rijden de G-cyclocrossers hun wedstrijd net na de dames en voor de heren elite. Een mooie promotie voor G-cyclocross. In totaal nemen 35 G-sporters deel aan de ‘IOK G-trofee’ waaronder in Lille en Essen ook een aantal dove sporters dankzij de Vlaamse Dovensportbond. Avalympics vzw levert als enige G-wielerploeg in Vlaanderen het merendeel van de deelnemers. Op donderdag 22 oktober stelt Avalympics vzw trouwens hun nieuwste G-cyclocrossploeg voor. 

Intercommunale IOK en IOK Afvalbeheer wil met het nieuwe criterium hun engagement voor G-sport extra kracht bijzetten. Voorzitter Johan Leysen vertelt waarom: “IOK en IOK Afvalbeheer zijn 100% G-sportfan. De steun aan de ‘IOK G-trofee’ past perfect in het engagement dat we nemen op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We willen met het criterium ervoor zorgen dat iedereen weet dat G-sport bestaat en een plaats heeft binnen de sportwereld.”

Ook gedeputeerde voor sport Bruno Peeters is opgetogen over het nieuwe G-criterium: “Deze ‘IOK G-trofee’ is een prachtig voorbeeld van waar het G-sportfonds voor staat. Dankzij de steun van heel wat G-sportactoren kunnen we G-sporters in onze provincie de kans geven om te proeven van de sfeer van enkele topsportevenementen. Bovendien kan het cyclocrosspubliek zo ook ontdekken hoe gepassioneerd en gedreven onze G-atleten zijn. Ik wil in naam van de provincie Antwerpen en van het G-sportfonds alle partners bedanken voor deze unieke samenwerking!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is