U bent hier
Provincie Antwerpen verenigt musea Rupelstreek in museumnetwerk
De verschillende klei-, baksteen- en tegelmusea in de Rupelstreek starten binnenkort met de uitbouw van een museumnetwerk over de gemeentegrenzen heen. Het is de bedoeling het streekverhaal rond kleiontginning nog sterker te maken en als één geheel naar buiten te treden. Na een intensief gebiedsgericht traject in samenwerking met de provincie Antwerpen, werd vanmiddag ook de projectsubsidie voor dit programma goedgekeurd door de deputatie.
De Rupelstreek heeft een uitzonderlijk en typisch erfgoed. De intense ontginning van klei liet talloze zichtbare en onzichtbare sporen na. De provincie Antwerpen heeft voor de Rupelstreek een gebiedsprogramma opgemaakt waarbij de samenwerking tussen de al bestaande musea een cruciale rol speelt. Vorig jaar werd samen met steunpunt FARO en expertisecentrum ETWIE een intens parcours van trajectbegeleiding doorlopen.
Gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens: "De samenwerking tussen de verschillende klei-, baksteen- en tegelmusea wordt de sokkel waarop dit streekverhaal verder uitgebouwd en zichtbaar gemaakt wordt. Het museum Rupelklei in Rumst, de site Noeveren in Boom, de steenbakkerijsite Frateur (’t Geleeg) in Boom, het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in Boom en het Gilliot & Roelantsmuseum in Hemiksem bundelen eindelijk de krachten en richten een gemeenschappelijke stichting van openbaar nut op: “Stichting Rupel en Klei”. Met een projectsubsidie ondersteunt de provincie Antwerpen dit project om zo het streekverhaal van klei en baksteen over de gemeentegrenzen heen te vertellen. Door samen te werken kunnen we dit erfgoed sterker uitspelen."
Het ondersteunen van culturele samenwerkingsverbanden tussen gemeenten is een van de kerntaken van het provinciale cultuurbeleid. Hiervoor verleent het provinciebestuur projectsubsidies, en zet ze in op trajectbegeleiding. Het samensmelten van verschillende bestaande erfgoedinitiatieven in de Rupelstreek tot een gemeenschappelijk, stevig onderbouwd verhaal is dan ook een unieke kans om dit waardevol erfgoed meer bekendheid te geven.