Provincie Antwerpen verzamelt persoonlijke herinneringen over WOI

Op 5 februari 2014

 

Nu het herdenkingsjaar 2014 van start is gegaan, lanceert de provincie Antwerpen een tweede oproep aan haar inwoners om deel te nemen aan Collectiedagen. Tijdens een Collectiedag kan iedereen verhalen, foto’s en andere herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog die nog in persoonlijk bezit zijn, laten digitaliseren en registreren. Na vijf succesvolle edities in het najaar van 2013, volgen er nu nog vier in 2014. De eerstvolgende Collectiedag vindt plaats op 22 februari in het kasteel Vrieselhof in Ranst.

 

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog werd niet alleen aan het front geschreven. Er waren ook de belegering van de forten rond Antwerpen, (het leven tijdens) de bezetting, vluchtelingen, smokkel en noem maar op. Over die specifieke oorlogsverhalen in de provincie Antwerpen is er ongetwijfeld nog een schat aan informatie in persoonlijke archieven te vinden.

 

Met de organisatie van Collectiedagen over de hele provincie, is de dienst Erfgoed in samenwerking met externe partners gestart met originele voorwerpen, foto’s, documenten en ander materiaal uit de Eerste Wereldoorlog in de provincie Antwerpen op te nemen in een Europese online erfgoeddatabank, Europeana1914-1918, om deze te ontsluiten en beschikbaar te maken voor eventueel verder onderzoek.

Vijf succesvolle vorige edities

 

“De vijf Collectiedagen die in het najaar van 2013 georganiseerd werden, konden rekenen op een heuse opkomst. Meer dan 1000 unieke vondsten en verhalen werden opgediept, geregistreerd en gedigitaliseerd. Fotoalbums, glasnegatieven, persoonlijke verhalen, eretekens, gebedskralen, trench art en nog veel meer behoren tot de voorwerpen die voor de toekomst bewaard werden. Ik hoop dat de volgende Collectiedagen op evenveel belangstelling kunnen rekenen. Want elk persoonlijk document of voorwerp draagt bij tot de herinnering en versterkt en illustreert de verhalen. Bovendien bevat de opbrengst een schat aan historische informatie voor toekomstig onderzoek.”, aldus gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens.

 

Ook ontroerende verhalen werden genoteerd. Zo kwam het verhaal van de Antwerpse Maria Van Hove, die brieven van soldaten en hun familieleden over de Nederlandse grens smokkelde, aan het licht. Zij werd ontdekt, gemarteld en tijdens haar transport naar een gevangenkamp in Duitsland schreef zij een afscheidsbriefje aan haar geliefde in haar gebedenboekje.

 

Een ander verhaal is dat van de familie De Bont. De Dodendraad zorgde 3 jaar lang voor een breuk in hun familie: de ouders woonden in Turnhout, hun kinderen in Weelde. Zelfs het nieuws van de geboorte van de eerste kleinkinderen, een tweeling, moest naar de andere kant van de Dodendraad gesmokkeld worden. Later werd ook een foto van twee jongens de grens overgesmokkeld, maar het zou nog tot het einde van de oorlog duren eer de grootouders hun kleinkinderen voor het eerst te zien kregen.

 

Deze en alle andere verhalen kunt u terugvinden via www.antwerpen1914-1918.be onder het menu-item ‘Collectiedagen WOI’.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is