U bent hier
Sint-Antonius even op wandel
In de Sint-Antoniusstraat is een honderden jaren oud gevelbeeld van de heilige Antonius Abt maandag met een kraan van zijn sokkel gehaald met het oog op restauratie. Dat gebeurde op vraag van de vzw Voor Kruis en Beeld. De provincie geeft financiële steun.
De provincie subsidieert de restauratie en conservatie van religieus erfgoed. Dat is één van de historische taken van het provinciebestuur. Het geld komt uit een pot met erfgoedsubsidies, zegt gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens (N-VA). Concreet betaalt de provincie twee derde van de kosten voor de restauratie van het gevelbeeld.
De restauratie is een initiatief van Voor Kruis en Beeld. "De doelstelling van onze vzw, die werd opgericht in 1934, is Maria- en heiligenbeelden in de straten van Antwerpen bewaren en onderhouden. We bemiddelen met de eigenaars van de panden en zoeken een restaurateur", zegt Paula Sörnsen van de vzw. In het geval van het beeld in de Sint-Antoniusstraat werd op basis van een offerte gekozen voor restauratrice Noortje Cools. "We werken al lang met haar samen", zegt Sörnsen.
Varkens
"De vroegste datum waarop sprake is van het beeld is 1725. Oorspronkelijk stond het op een pomp in de wijk Sint-Andries. De pomp verdween toen er waterleiding werd geïnstalleerd. In 1886 werd het beeld tegen de gevel geplaatst", zegt Lemmens.
Het beeld toont Sint-Antonius Abt met een varken. "Varkens liepen vroeger vrij rond, maar op een bepaald moment kregen paters de toelating om hun varkens met een belletje uit te rusten. Dat was het bewijs dat de dieren eigendom waren van de patergemeenschap", legt Sörnsen uit.
De herstelling betreft zowel het gevelbeeld als de sokkel waarop het staat. Ook de luifel en de lantaarn waarin volgens Lemmens tot 1985 een devotielamp zat, maken deel uit van de restauratie. Het beeld werd verscheidene malen overschilderd, waardoor details zijn verdwenen.
Cools koos ervoor het beeld in haar atelier te herstellen en niet ter plaatse.
Het werd maandag van de gevel gehaald met behulp van een kraan.
Dat had heel wat voeten in de aarde.
Het beeld moest worden losgekapt om te worden verwijderd. Toen dat niet meteen lukte, wrikte Cools het verder los. Bij het losmaken van een verroeste en uitgezette ijzeren pin brak het hoofd af. "Geen nood. Dat krijgen we er wel weer op", zegt de restauratrice.
Na de restauratie wordt het gevelbeeld weer op zijn plaats gezet. Volgens Sörnsen heeft de eigenaar van het pand in de Sint-Antoniusstraat beloofd om de klimop te verwijderen. "Voor de restauratie is de medewerking van de eigenaars nodig", zegt Sörnsen. Achteraf vraagt de vzw hen een vrijwillige bijdrage.
Om ervoor te zorgen dat Voor Kruis en Beeld de herstellingsprojecten financieel rond krijgt, werd een vriendenkring in het leven geroepen.