U bent hier
Streekbieren en nostalgie tijdens zevende Fortengordel
De zevende editie van de Antwerpse Fortengordel lokte zondag veel nieuwsgierigen naar de forten in de Zuidrand. Ook in Edegem en Mortsel streken voor de gelegenheid heel wat fietsers, wandelaars en cultuurliefhebbers neer.
In het Edegemse Fort 5 werd de Fortengordel zondagochtend officieel op gang getrapt door provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Hij legde met een groep sportievelingen een deel van de vernieuwde Brialmontroute af, die voor het eerst langs de acht Antwerpse Brialmontforten leidt.
Bij hun terugkeer in het fort van Edegem worden de fietsers geflitst door een flitspaal. Niet omdat ze te snel rijden, maar wel bij wijze van aandenken. "Het resultaat kunnen de sportievelingen achteraf terugvinden op het internet", leggen de begeleiders uit.
Op het binnenplein van het Edegemse binnenfort is het rond het middaguur al aardig druk. Het thema van de Fortengordel luidt dit jaar 'Herover de Forten' en dat neemt de jonge Daan Smet wel erg letterlijk. Uitgedost als ridder, en met een zwaardje in de hand, doorkruist hij het historische fort. Zijn zusje Jente is voor de gelegenheid verkleed als jonkvrouw.
"Op die manier kunnen ze hun fantasie volledig de vrije loop laten", lacht hun mama.
Verder op het binnenplein maken bezoekers kennis met de lekkerste streekproducten uit de Antwerpse Zuidrand. In een omgebouwde caravan promoten Erwin en Benny Van Aerschot het Boechoutse IQ-bier. "Voor sommige mensen is het misschien nog wat vroeg om al in het bier te vliegen", zegt Benny. "Maar voor ons is dit een ideale manier om ons product voor te stellen."
Robiaantje
Later op de dag wordt de caravan, in het kader van het toeristische project 'De Zuidrand, dat Smaakt' overgenomen door de Kontichse bakkers van het specfour en door de brouwers van het Borsbeekse bier Robiaantje. Binnen in het fort werken bezoekers mee aan wat de langste forttekening ooit zou moeten worden, en enkele kunstenaars stellen er hun werken tentoon in het kader van het kunstproject ART FORT/ FORT ART. Ook aan de ingang van het Mortselse Fort 4 valt meteen een tijdelijk kunstwerk van kunstenaar Paul Gees op.
Even verder staan tientallen mensen klaar voor een gegidste rondleiding. Benny Van Steen besluit met zijn kinderen Elian (13) en Kyran (7) voor een alternatief parcours te kiezen. "In 1992 heb ik in dit fort nog mijn dienstplicht vervuld", zegt Van Steen. "Toen ik hoorde dat het Fortengordel was, wou ik absoluut nog eens langskomen. Heel wat mooie herinneringen komen hier meteen weer naar boven."