Studenten Academie restaureren kunst in Sint-Jacobskerk

Op 23 juni 2015


Een honderdtal studentenvan de avondopleiding conservatie-restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen zijn gisteren begonnen aan een driedaagse restauratie van 90 kunstobjecten van de Sint-Jacobskerk. Ze krijgen begeleiding van drie docenten.

"Het is sinds deTweede Wereldoorloggeleden dat er nog werken in de kerk hebben plaatsgevonden", klinkt het bij provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA). "Het was dus hoog tijd, maareen professioneel bedrijf alles laten restaureren, dat is veel te duur. De studenten zijn een goedkope oplossing. Bovendien krijgen ze zo de kans om praktijkervaring op te doen."

De studenten zelf zijn op hun beurt heel dankbaar dat ze deze kans krijgen. "Het is een win-winsituatie",zeggen studenten Gerard (59) en Guido (61), die volop bezig zijn een 18de-eeuwse broederschapslijsttegen houtwormen te behandelen. "Op deze manier kunnen we de theorie in de praktijk brengen. We gebruiken namelijk geen alledaagse houtbewerkingstechnieken, maar handelen volledig volgens de manier waarop het vroeger gebeurde. Er komt dus heel wat theoretische kennis bij kijken."

De studenten werken nog tot vrijdag in de kerk. "Vermoedelijk zal niet al het werk rond zijn, maar de kosten hadden toch veel hoger gelegen als we alles door specialisten lieten doen", klinkt het bij de provincie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is