U bent hier
Studenten knappen kerk op
Studenten van de opleiding conservatierestauratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten hebben een reeks kunstobjecten in de Sint-Jacobskerk onder handen genomen. Voor dat werk maakte de provincie een inventaris op na een inspectie door de Monumentenwacht.
”Veel kunstobjecten in de kerk zijn al een hele tijd aan een opknapbeurt toe. Dat allemaal laten doen door professionele experts zou te duur geweest zijn voor de kerkfabriek”, zegt gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens (N-VA).
Daarom werd contact opgenomen met de Academie. “Gedurende drie dagen hebben telkens een twintigtal studenten uit de avondopleiding gewerkt in de kerk. Gratis, maar voor hen was het een uitgelezen kans om aan topstukken te kunnen werken. Ze hebben de theorie in praktijk kunnen brengen en werfervaring opgedaan”, zegt docente Nathalie Posson van de opleiding hout-meubel.
Reinigen en vastzetten
De studenten werden opgedeeld in teams die elk een kapelletje kregen toegewezen. Hun aandacht ging naar het honderd-tal prioritaire objecten uit de inventaris. Zo werd woensdag het houten voorzetstuk van een altaarblok onder handen genomen. “We brengen acrylhars aan om het steviger te maken en te conserveren”, legt Posson uit.
Elders spoot student Pieter Zienkowski insecticide in de gaatjes van een altaar om de larven van de houtworm te verwijderen. “Daarvoor is een injectienaald nodig”, zegt hij.
”Naast noodfixatie en consolidatie was droge reiniging met een stofzuiger en een zachte borstel een van onze hoofdactiviteiten”, zegt Viviane Vanoppen, docente van het atelier schilderijen-polychromie. Stofophoping kan tot schade leiden. De provincie gaf financiële steun aan de kerkfabriek voor de aankoop van een gespecialiseerde stofzuiger.
Factuur
Deel van het werk was ook het vastzetten met collageenlijm van loszittende elementen. Van alles wordt een digitale fiche gemaakt die de provincie en de kerkfabriek krijgen. “Voor materiaalkosten en extra leerkrachturen werd een factuur opgemaakt. Dat geld wordt geinvesteerd in de ateliers van de academie”, zegt Posson. “Bijvoorbeeld een houtbewerkingsmachine waarmee we willen leren werken”, zegt Zienkowski.
De kerk telt een twintigtal kapelletjes. ”Niet alles is afgewerkt, maar als de provincie een nieuwe samenwerking ziet zitten, komen we volgend schooljaar terug.”