U bent hier
Zuidrand zet in op toerisme
Aartselaar, Edegem, Kontich, Lint, Hove, Boechout en Borsbeek gaan samenwerken met Toerisme Provincie Antwerpen om hun toeristische troeven beter uit te spelen. Daarvoor wordt een budget uitgetrokken van 311.000 euro.
Onder het motto 'De Zuidrand, dat smaakt!' gaan zeven gemeenten uit de Antwerpse Zuidrand de komende jaren gezamenlijk inzetten op toerisme. Niet alleen gaan ze zelf heel uiteenlopende activiteiten en arrangementen op poten zetten, er zal ook worden samengewerkt met de lokale horeca en ondernemers om het publieke patrimonium meer onder de aandacht te brengen. Voor dit alles wordt een budget uitgetrokken van 311.000 euro, waarvan 248.800 euro werd gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap Ondernemen.
Streekproducten
Een andere doelstelling is de organisatie van nieuwe toeristische evenementen en arrangementen, in de lijn van 'Smaakzinnen' in Boechout. Daarbij zetten de lokale restaurants hun deuren open en kan je culinair Boechout per toeristentreintje gaan verkennen. De gastronomie speelt eveneens een cruciale rol. "Met de Hoofse Gaffel, het Boechoutse kasseitje of de Specfour uit Kontich biedt de Zuidrand nu al een mooie waaier aan streekproducten. Maar met de steun van lokale verenigingen en KMO's kan het aanbod zeker nog verder verrijkt worden", aldus Van der Spiegel. Gedeputeerde voor Toerisme Bruno Peeters is tevreden dat er in de Zuidrand eindelijk stappen worden gezet op het toeristisch vlak. "De Zuidrand is voor ons toeristisch beleid lange tijd een blinde vlek geweest. Nochtans heeft de streek heel veel potentieel om uit te groeien tot een aantrekkelijk gebied voor lokaal en bovenlokaal toerisme. Het is dus goed dat de gemeenten hebben beslist om nu werk te maken van toerisme en recreatie. Toerisme Provincie Antwerpen zal met veel enthousiasme haar expertise lenen en de betrokken gemeenten in dit proces begeleiden." Binnenkort publiceren de partners gezamenlijk alvast een vacature voor een projectcoördinator. Die krijgt drie jaar de tijd om een netwerk op te zetten van horeca, lokale handelaars en ondernemingen en moet erover waken dat alle gemeentelijke projecten een bijdrage leveren aan de recreatieve en toeristische ontwikkeling van de streek.