U bent hier
CVO Vitant is dé plek voor levenslang leren in het Antwerpse
Centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) Provincie Antwerpen, CVO SOPRO en Toekomstonderwijs pakken vandaag uit met de nieuwe fusienaam ‘CVO Vitant’. “Daarmee wordt CVO Vitant dé plek voor levenslang leren in het Antwerpse”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs. Door de fusie studeren er momenteel 5.500 cursisten in het centrum en zijn er zo’n 290 leerkrachten aan de slag.
CVO Vitant kent maar liefst vijf campussen in het Antwerpse en heeft een heel uitgebreid en divers aanbod aan opleidingen. “Bij CVO Vitant krijgen cursisten veel keuzemogelijkheden binnen het opleidingsaanbod en kunnen ze nog meer rekenen op ondersteuning en begeleiding”, zegt directeur Ann Cleemput. “We bundelen onze krachten en leren van elkaars sterke punten, en daar varen onze cursisten alleen maar wel bij.” Het centrum neemt de bestaande opleidingen en lesplaatsen van de 3 CVO’s over in Antwerpen, Berchem, Hoboken, Kapellen en Stabroek. Dat maakt Vitant de plek voor volwassenen die opnieuw willen studeren.
Elk centrum brengt zijn eigen opleidingsaanbod en expertise mee. Zo staat CVO Provincie Antwerpen bekend om zijn voedingsopleidingen, zoals kok, zaalverantwoordelijke en het eenjarig traject Horeca. Het centrum, dat lesplaatsen heeft in Antwerpen, Kapellen en Stabroek, zette de afgelopen jaren al sterk in op arbeidsgerichte opleidingen, waaronder knelpuntberoepen als elektromecanicien en slager-spekslager. CVO SOPRO is gespecialiseerd in Nederlands voor anderstaligen (NT2) en Hebreeuws, terwijl Toekomstonderwijs zich kan beroepen op meer dan 35 jaar ervaring in het tweedekansonderwijs.
CVO Vitant heeft lesplaatsen in Antwerpen, Berchem, Hoboken, Kapellen en Stabroek
Campus Maalboot is gekend om een zeer goede cursistenbegeleiding. Op deze campus vinden we meerdere opleidingen terug waarin volwassenen alsnog een secundair diploma kunnen halen. Dat kan via een ASO-traject, wat je de kans geeft om door te stromen naar het hoger onderwijs, of via een diplomagerichte beroepsopleiding zoals secretariaatsmedewerker of transportbediende, gecombineerd met een opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV).
Luc is met zijn 51 jaar een van de oudere cursisten op Campus Maalboot maar naar eigen zeggen “nog niet de oudste.” In zijn jeugdjaren heeft hij de middelbare school nooit kunnen afmaken. “Nu zouden ze dat ADHD noemen en krijgen die gasten begeleiding, maar toen werden mensen als ik gewoon lastpakken genoemd en van school gestuurd.” Jarenlang boerde hij goed als zelfstandig beleggingsadviseur maar nu, ruim dertig jaar nadat hij de schoolbanken heeft verlaten, haalt Lucs grote interesse in wiskunde toch de bovenhand. “Ik wil wiskunde studeren aan de universiteit, of een ingenieursstudie starten. Daarvoor heb ik nu mijn diploma nu echt wel nodig.” Via Campus Maalboot kan dat, en dat vindt Luc letterlijk een tweede kans.
Ook Mustafa die op Campus Maalboot de opleiding transportbediende volgt, is zeer tevreden. “Ik vind het prachtig”, zegt hij. “Elke taal die ik hier leer, opent voor mij een nieuw leven.” Ook het feit dat hij via een aantal proeven in een klas meteen op zijn niveau is ingedeeld, ervaart Mustafa als een grote meerwaarde.
Campus NT2 in Berchem specialiseert zich in Nederlands voor anderstaligen. Mensen van allerlei achtergronden schrijven zich hier in om Nederlands te leren. Zo zijn er cursisten uit Wallonië die in Vlaanderen een partner hebben gevonden, mensen met een migratie-achtergrond of mensen uit andere Europese landen die hier tijdelijk studeren of werken.
Campus PIVA investeert al jaren lang sterk in arbeidsgerichte opleidingen. Zeker in Voeding staat de campus in Vlaanderen aan de top, met opleidingen als kok, zaalverantwoordelijke of het eenjarig traject horeca.
In dat laatste traject vinden we Cedric terug. “Ik heb in het middelbaar eigenlijk een foute studie gekozen”, zegt de jongeman. “Door mijn schoonvader heb ik het koken leren kennen en dat is nu echt mijn passie.” De nieuwe naam van de campus ligt hem wel. “Het is eerst even wennen, zo een nieuwe naam, maar als je weet dat het voor Vitaal Volwassenenonderwijs in Antwerpen staat, vind ik het echt wel passen.”
Ook op Campus PIVA vinden we meerdere diplomagerichte beroepsopleidingen terug. Hier studeren mensen die het beroep al uitoefenen en hun expertise willen aanscherpen – zo is er bv. voor koks de nagelnieuwe module ‘Street food’ – maar net zo goed volwassenen die bv. de opleiding ‘Slager’ of ‘Bakker’ volgen en deze combineren met de opleiding AAV om zo hun secundair diploma te behalen.
Zeker vermeldenswaard is de basisopleiding ‘Horeca voor mensen met een beperking’, die CVO Vitant inricht samen met de vzw’s Rotonde, OLO en Spectrum. De cursisten daar leren net dezelfde vaardigheden als de mensen in het reguliere traject, maar in een beschermde omgeving en met een aangepaste omkadering
De 29-jarige Steven volgde dit traject met zo veel enthousiasme, dat hij na het behalen van zijn certificaat in het reguliere traject is kunnen instappen, waar hij nu de module ‘Nagerechten’ volgt. Opleidingen in mode, bedrijfsbeheer en gids/reisleider – die laatste momenteel nog op Campus AP - maken het plaatje op Campus PIVA compleet.
Naar Campus Zurenborg trek je dan weer om Hebreeuws te leren. Ten slotte is er ook Campus De Masten dat sterk inzet op technische, technologische en IT-opleidingen en daarvoor goed samenwerkt met de industrie en de Antwerpse haven. Nu vind je er al opleidingen ‘Elektromecanicien’ en ‘PLC-technieker’ maar er zit nog heel wat in de pijplijn. Zo bouwt de Campus een eigen ‘oefenfabriek’, waarbij de cursisten - net zoals een piloot in een vluchtsimulator – zelf allerlei technische scenario’s aan den lijve kunnen ondervinden.