De eikenprocessierupsen jeuken weer!

Op 20 mei 2020

Elk jaar rond deze tijd is het zover: dan zorgen de brandharen van de eikenprocessierupsen voor jeuk en last aan ogen en luchtwegen. Door het grote aantal rupsen dit jaar en de vele recreanten in de natuur, vreest provincie Antwerpen voor grote overlast. Daarom werd de ondersteuning aan gemeenten gevoelig uitgebreid en we volgen de situatie op de voet, samen met de brandweer en civiele bescherming.

Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur: “Door de coronacrisis zoeken meer burgers hun toevlucht tot natuur in hun buurt. Een mooie evolutie, maar tel daarbij een piek in het aantal eikenprocessierupsen en we komen uit op heel wat mogelijke overlast. We volgen de verspreiding en de ontwikkeling van de rupsen op het terrein en staan in contact met de gemeenten, civiele bescherming en brandweer. Zo kunnen we snel reageren wanneer gemeenten en aannemers de overlast niet meer de baas kunnen. Eerder dit voorjaar breidden we ook de ondersteuning aan de gemeenten op ons grondgebied gevoelig uit.”

Provinciaal experte Kathleen Verstraete bevestigt: “De rupsen zijn al talrijk aanwezig, maar veroorzaken nu nog geen overlast. Pas vanaf volgende week zullen we jeuk en mogelijk irritatie aan ogen en luchtwegen ondervinden. In enkele gemeenten werd op publieke plaatsen proactief gespoten met biociden, in een volgende fase kunnen de rupsen weggezogen worden met speciale stofzuigers. Infoborden en linten rond besmette bomen geven aan waar de rupsen zitten, we raden mensen aan om uit de buurt te blijven van deze locaties. Bij vragen kunnen mensen de veelgestelde vragen raadplegen op www.info-eikenprocessierups.be.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is