DIVA lonkt nu al naar publiek

Op 8 december 2017

Op 4 mei zal het nieuwe diamant- museum DIVA aan de Suikerrui officieel opengaan, maar tijdens Winter in Antwerpen kan iedereen een deel van het museum al bezoeken.

Het rook nog naar verf toen alle prominenten donderdagavond het lint kwamen doorknippen, maar de ingerichte inkomhal, de nieuwe museumshop, de bibliotheek en de lichte vergaderzalen ademden toch al de sfeer van een echt museum.

“We hebben een paar nachten doorgewerkt deze week, maar we zijn blij dat het gelukt is en dat mensen tot 8 januari al eens kunnen komen kijken naar dit eerste deel”, zegt directeur Jeroen Martens. DIVA vervangt zowel het vroegere Diamantmuseum aan het Astridplein als het zilvermuseum Sterckshof in Deurne.

Het vroegere etnografisch museum aan de Suikerrui is helemaal opgefrist en bestaat nu uit strakke, witte ruimtes. Een modern volume van Wit Architecten en 8 Office verbindt het gebouw van het voormalig etnografisch museum met het voormalig volkskundemuseum, waar de tentoonstellingszalen komen. Aan dat deel wordt nog hard gewerkt. “Het is heel bijzonder dat we hier, op de plek waar 500 jaar geleden de diamanthandel is ontstaan, het nieuwe museum kunnen openen”, zei gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). “Bovendien is dit ook de perfecte locatie voor de cruisetoeristen. Dit is het eerste museum dat ze tegenkomen als ze van de boot stappen.”

Bevroren ochtendlicht

Het eerste kunstwerk dat nu al in het museum te zien is, is Frozen Morning Light van Rob en Jaap Thalen. “Het is eigenlijk een uitvergrote grasspriet met ijskristallen die schitteren in het eerste zonlicht van de dag”, vertelt Rob Thalen. Er zit 28 kilo zilver in het beeld verwerkt, en 300 diamanten. Na 8 januari verhuist het kunstwerk naar Shanghai, waar het in de Shanghai Tower, de hoogste toren van China, te zien zal zijn in een tentoonstelling die dient als preview voor DIVA. “Frappant is dat die Shanghai Tower dezelfde draaiing heeft als de sculptuur”, weet directeur Jeroen Martens.

Beneden in de ontvangstruimte zijn enkele ringen met diamanten te zien die deel uitmaken van My Fair Diamond. Dat is een project waarbij de diamanten via een gecontroleerde route naar Antwerpen komen. “Van de mijn tot aan de vinger kennen we elke stap. We halen de stenen in kleine ethische mijnen in Sierra Leone waar we de enige aankoper zijn”, vertelt initiatiefneemster Marie d'Huart. “Nedda El-Asmar heeft de ringen ontworpen en de diamanten zijn ook in Antwerpen geslepen en gezet.”

DIVA heeft één ring aangekocht. De andere juwelen (tussen de 1.500 en 6.900 euro) zijn ondertussen al verkocht, maar zijn de komende weken wel te bewonderen in de inkomhal.

In de museumshop, die wordt uitgebaat door het Antwerpse juwelenmerk Silvius Druon, zijn al heel wat mooie objecten te koop. Als het museum klaar is, komt er nog een echte juwelenwinkel bij.

200.000 bezoekers per jaar

“Het is duidelijk dat DIVA een nieuwe diamant aan de kroon van Antwerpen wordt”,

zei Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die 3,4 miljoen euro investeerde in het museum. “We mikken op 200.000 bezoekers per jaar, met 30% overnachtingen.”

Een opgemerkte gast op de vooropening was Delphine Boël, die momenteel zelf ook een tentoonstelling heeft in Antwerpen. “Ik heb voor het eerst iets gemaakt met diamant, en dat zal in mei in het museum te zien zijn”, vertelt ze. “Het is spannend om het begin van dit museum mee te maken. Ik had het alleen nog maar gezien op tekeningen. Het is groter dan ik dacht. Ik kijk uit naar het moment dat het helemaal klaar is.”

Voor activiteiten in DIVA, check www.divaantwerp.be

 

Bron: Gazet Van Antwerpen: maaike floor ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is