U bent hier
In één jaar 600% meer bezoekers
37.000 inwoners uit de provincie Antwerpen brachten in 2016 een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Dat zijn er ongeveer zes keer meer dan in 2015. Sinds 1 januari 2016 bezoeken inwoners uit de provincie Antwerpen de kathedraal gratis, een geschenk dat in dank is aanvaard door de Antwerpenaars.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: elke Antwerpenaar weet ze staan, maar niemand zette er ooit een voet binnen. Of toch bijna niemand, want in 2015 brachten slechts een 6.000-tal mensen uit de hele provincie een bezoekje aan de kathedraal. Maar sinds 1 januari moeten inwoners uit de provincie niet langer 6 euro betalen om de kathedraal te betreden. Dat leidde tot een spectaculaire stijging. In 2016
kwamen liefst zes keer meer Antwerpse bezoekers naar de kathedraal.
Gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens (N-VA) is verheugd over het resultaat: "De provincie Antwerpen heeft vijftig jaar lang de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met zorg gerestaureerd. Dankzij de geste van het kerkbestuur konden onze inwoners dit monument zelfs gratis komen herontdekken. We zijn blij dat onze inwoners zo massaal hun weg naar de kathedraal hebben gevonden. We zijn trots op het resultaat van de restauratie en hopen dat ook de komende jaren heel wat van onze inwoners een bezoek brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal."
Ook Christian Devos, directeur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is tevreden: "Door de kathedraal gratis toegankelijk te maken voor inwoners van de provincie wilden we alle Antwerpenaars bedanken voor hun bijdrage aan de restauratie van onze kathedraal. We zijn blij dat zoveel mensen hier van gebruik maken."
Aanslagen
Het beeld dat enkel bejaarden en toeristen de kathedraal bezoeken is achterhaald, volgens de directeur. "We zagen hier het laatste jaar ook opvallend meer jongeren en gezinnen. Zij volgen meestal geen rondleiding, maar springen gewoon even binnen. Om hier tot rust te komen, van de kunstwerken te genieten of om een kaarsje te branden."
Toch was 2016 over het algemeen een moeilijk jaar voor de toeristische sector. Na de aanslagen in Brussel op 22 maart lieten veel buitenlandse toeristen de grote Belgische steden links liggen. Ook in de kathedraal was die terugval van buitenlandse toeristen voelbaar, maar door de sterke stijging van Antwerpse toeristen bleef de daling heel beperkt.