“Geen Pokémon, maar echte dieren en planten”

Op 13 december 2016

Vrijwilligers en bezoekers zijn er het voorbije jaar in geslaagd om meer dan duizend dier- en plantensoorten te ontdekken in het provinciale groendomein de Averegten in Heist-op-den-Berg. Daaronder zaten ook zeldzame soorten.

Dat er veel leven zat in het honderd hectare grote groendomein, was geweten. Nu weten ze ook preciezer dan ooit om welke soorten het gaat. Sinds januari zijn bezoekers en vrijwilligers van natuurverenigingen met een vergrootglas door de Averegten getrokken. “We hebben 1.008 soorten kunnen determineren. Er is dan nog een tachtigtal vondsten gebeurd waarbij het moeilijk was om de precieze soort te achterhalen, omdat daar microscopisch onderzoek voor nodig was. Zo moet je bij bepaalde vliegensoorten de genitaliën onderzoeken om te weten tot welke groep ze behoren. Dat hebben we niet gedaan. Als we nog meer specialisten hadden ingeschakeld, hadden we nog een paar honderd extra soorten gevonden, maar dat was niet de bedoeling”, vertelt domeinwachter Tom Huysmans.

Alle waarnemingen werden ingegeven op de website www.waarnemingen.be. “Natuurpunt controleerde alle vondsten. Zonder accurate omschrijving of bewijsmateriaal telde de waarneming niet”, legt hij nog uit.

Huysmans heeft zelf ook meegeholpen. “Het was heel leuk om op zoek te gaan naar bepaalde soorten. Ik was bijvoorbeeld heel blij met de vondst van de hazelworm. Dat dier ziet eruit als een 20 centimeter lange slang, al is het eigenlijk een pootloze hagedis. Het is niet dat ze bijzonder zeldzaam zijn, maar het is wel een dier dat leuk is om te ontdekken omdat je het maar weinig tegenkomt. Ik ben dit jaar één levende en één dode hazelworm tegengekomen.”

Paddenstoelen

De grootste aantallen werden behaald door het paddenstoelenbestand te onderzoeken. Er staan blijkbaar minstens 250 soorten in de Averegten. Bij de gewone plantensoorten werden er 225 geteld. Ook de groep van de nachtvlinders was aanzienlijk. “We hebben bijna tweehonderd soorten geteld. Het ging onder meer om zeldzame soorten als de brummelspanner, het zwart weeskind en de grijze grasuil. Onder de zeventig vogels hebben we onder andere de sperwer, grauwe vliegenvanger gezien.”

Aan de grote vijver werden nog tengere pantserjuffers gevonden. “Die libellen zijn ook zeldzaam. We dachten al dat ze hier zaten, maar nu is het officieel vastgesteld. Qua grotere zoogdieren zijn er onder andere reeën, konijnen, hazen, marters en vleermuizen waargenomen”, somt de domeinwachter nog op.

Op het grasplein aan de blokhut werd gisteren ook nog een Europese egel losgelaten. Het dier was ondervoed teruggevonden en werd na enkele weken verwend te zijn geweest weer in de natuur losgelaten, samen met enkele Turkse tortels. Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA) toonde zich tevreden met het resultaat. “Het was de bedoeling om mensen naar buiten te krijgen en van de natuur te laten genieten. Dat is hier duidelijk gebeurd. Ze hebben deze keer geen Pokémon gezocht, maar echte dieren en planten. De Averegten is voor veel mensen in de buurt hun achtertuin, maar voor veel soorten is het ook hun dagelijks leefgebied. Die twee hebben we nu nog meer samengebracht”, zegt Peeters.

De waarnemingen lopen in principe nog tot eind dit jaar. In januari wordt een volledige lijst verspreid met alle resultaten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is