U bent hier
Ontdek iconisch Varend Erfgoed aan het MAS tijdens de Open Monumentendag
Monumentenwacht stelt werking aan de hand van kinderspeurtocht voor
Maak op Open Monumentendag op zondag 11 september kennis met Varend Erfgoed en Monumentenwacht op de Droogdokkensite aan het MAS. Je kan er onder andere de schooltjalk ‘de Gerlache’ en de iconische ‘Westhinder’ en ‘M477 Oudenaarde’ bekijken. Kinderen ontdekken tijdens een speurtocht in de kleine botenloods van Stormkop de werking van Monumentenwacht.
Tijdens de Open Monumentendag kan je op de Droogdokkensite niet alleen de boten uit de collectie van het MAS bekijken, ook talrijke vaartuigen in het beheer van een vereniging of van een privé-eigenaar liggen hier aangemeerd. Zo vind je er naast de schooltjalk ‘de Gerlache’ ook de iconische ‘Westhinder’ en de M477 Oudenaarde, de twee schepen die vorig jaar nog de Erfgoedprijs van de provincie Antwerpen in de wacht sleepten.
Gedeputeerde Luk Lemmens: “Het is niet toevallig dat het Antwerpse team Monumentenwacht het voortouw neemt bij de zorg voor varend erfgoed. Twee derden van de reeds bij Monumentenwacht aangesloten boten liggen in onze provincie aangemeerd. In de eerste plaats richten we ons op vaartuigen die beschermd zijn als ‘varend erfgoed’ of opgenomen zijn in de inventaris van het agentschap Onroerend Erfgoed. Maar ook andere vaartuigen kunnen lid worden van Monumentenwacht, voor zover ze hun waardevolle karakter niet hebben verloren.”
Voor de kinderen heeft Monumentenwacht een speurtocht op touw gezet met negen speelse maar leerrijke quizvraagjes die tijdens een wandeling opgelost kunnen worden. Je vindt de speurtocht in de kleine botenloods van Stormkop. Je kan er ook terecht bij de infostand van Monumentenwacht met al je vragen.
Monumentenwacht draagt zorg voor Varend Erfgoed
Monumentenwacht stimuleert het onderhoud van waardevol erfgoed. Ook de toestand van historische vaartuigen kunnen ze in kaart brengen. Daarvoor voert ze op de vaartuigen uitgebreide inspecties uit. Zo komen de romp, het dek, de dekuitrusting, de besturing, het schrijnwerk en de interieurinrichting uitgebreid aan bod. Een inspectie gebeurt in principe visueel en niet-destructief, en is beperkt tot de zichtbare gedeelten die veilig bereikbaar zijn.
Als eigenaar kan je met het inspectierapport aan de slag. Je krijgt naast een gedetailleerd overzicht van de toestand van het vaartuig, ook adviezen over onderhoud en preventieve maatregelen. Het rapport verwijst zo nodig door voor verder onderzoek of naar geschikte specialisten. Een overzichtstabel vormt een uitstekende basis om werken te plannen. Kortom: de rapporten van Monumentenwacht vormen een eenvoudige aanzet voor het opstellen van een beheersprogramma, de aanvraag van premies van het agentschap Onroerend Erfgoed of om een certificaat van onderzoek (CvO) te onderbouwen. Voor vragen en meer info kun je terecht bij Monumentenwacht Provincie Antwerpen op het nummer 03 203 67 80 of via het mailadres monumentenwacht [at] provincieantwerpen.be.