Opnieuw een Velodroom in Boom

Op 17 augustus 2017, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Provinciale domeinen, Toerisme
Velodroom

Aan de Rupeldijk, vlakbij De Schorre, wordt momenteel gewerkt aan de inrichting van een nieuw Fietsbelevingspunt. Via een plechtigheid kreeg het de naam Velodroom mee.

“Het nieuwe fietsbelevingspunt in Boom ligt aan Vlaanderen Fietsroute, een populaire lange­afstandsfietsroute”, zegt gedeputeerde Bruno Peeters(N-VA). “We willen ook wielertoeristen uit de buurlanden verleiden om niet alleen de heuvels van de Vlaamse Ardennen te verkennen, maar ook het Scheldeland te ontdekken met een tussenstop in Boom.”

Woensdagmiddag maakte de gedeputeerde bekend wat men van dit belevingspunt mag verwachten en hoe het zal heten. Uit de ruim honderd voorstellen werd het voorstel van Kristof Verelst uit Puurs gekozen. De naam Velodroom is volgens de man een passend eerbetoon aan de internationaal gerenommeerde ambachtslui uit de Rupelstreek die tijdens de eerste helft van de vorige eeuw bijzonder bedreven waren in het wielermilieu.

“In 1907 kreeg Boom zijn eigen velodroom, gebouwd door de Boomse familie Apostel-Mampaey. De zomer-velodroom bestond uit cement en was gebouwd op een fundering van zavel. Dat de Bomenaars verstand van zaken hadden, heeft de toekomst uitgewezen. Vader, zoon, kleinzoon en schoonzoon Apostel-Mampaey verwierven naam en faam tot ver in het buitenland. Getuigen daarvan zijn de velodrooms van Nice (Parc Chambrun) en Marseille, die van hun hand zijn.”

Jef Wijckmans - Gazet van Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is