PITO Kapellen klaar voor duaal

Op 23 mei 2022

De provincie Antwerpen wil in de toekomst nog meer inzetten op duale leertrajecten omdat deze leervorm de ideale voorbereiding is op heel wat knelpuntberoepen. Door een intensieve samenwerking met de bedrijfswereld zijn leerlingen die een duaal traject volgen quasi zeker van een job. Tijdens de open praktijkdag op 21 mei konden geïnteresseerden en bedrijven een kijkje komen nemen op de campus PITO Kapellen.

In 2013 kocht de provincie Antwerpen de voormalige drukkerij Pelckmans in Kapellen om er een praktijkgericht opleidingscentrum voor jongeren in te richten. “Ondertussen is het centrum een vaste waarde en biedt het opleidingskansen voor heel wat jongeren én volwassenen in de regio Noorderkempen” vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs. “En dat is nodig, want met de haven vlakbij moeten we als provinciaal onderwijs blijven inzetten op technisch en beroepsonderwijs in functie van de noden van de industrie én onze leerlingen. Wie technisch geschoold is en tijdens zijn opleiding praktijkervaring kan opdoen, komt straks met sterke troeven op de arbeidsmarkt.”

Sinds 2018 heeft ook het volwassenenonderwijs van CVO Vitant zijn intrek genomen op de campus. Om het opleidingscentrum lokaal nog sterker te verankeren koos de provincie voor een structurele samenwerking met het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek en werd de campus omgedoopt tot ‘PITO Kapellen’.

Duaal leren = kansen creëren

In Vlaanderen verlaat jaarlijks ongeveer 12% van de leerlingen de school zonder diploma op zak. In de stad Antwerpen loopt dat percentage nog verder op tot 22%. Om die ongekwalificeerde uitstroom een halt toe te roepen biedt het Centrum Leren en Werken (CLW) van de provincie Antwerpen verschillende opleidingen aan in een duaal leertraject. In deze trajecten volgt de leerling 2 dagen les in het opleidingscentrum en kan hij de overige drie dagen praktijkervaring opdoen op de werkvloer.

Ingrid Scheldeman is coördinator van het Centrum Leren en Werken en benadrukt het belang van een goede samenwerking met de bedrijfswereld: “Als centrum zijn we steeds op zoek naar nieuwe bedrijven waar onze leerlingen met een OAO-contract aan de slag kunnen. OAO staat voor ‘Overeenkomst van Alternerende Opleiding’. Door het werkplekleren buiten de schoolcontext besteden wij naast de vakcompetenties ook veel aandacht aan de arbeidscompetenties. Wie bij ons succesvol een OAO-traject afrondt, heeft dan ook 90% kans op een job.”

Aandacht voor vakmanschap

Ilse Hotag van Tegelwerken Roevens uit Hoevenen werkt al enkele jaren samen met het Centrum voor Leren en Werken. Roevens is een familiebedrijf dat al meer dan 70 jaar gespecialiseerd is in tegels, marmer en natuursteen. Het bedrijf vindt steeds moeilijker goed geschoolde vakmensen en stapte daarom vanaf het begin mee in het duaal leren-verhaal: “Het is vandaag niet meer evident om geschoolde vloerders en tegelzetters te vinden. Dat is een heel specifieke opleiding die in het reguliere dagonderwijs nergens wordt aangeboden. Met duaal leren kan dat wel. Toch is het voor ons als bedrijf meer dan alleen een manier om aan arbeidskrachten te geraken. Als familiebedrijf van meerdere generaties zit het werken met tegels in ons DNA en wij proberen ook echt de liefde voor het vak mee te geven aan de leerlingen. Een goede vloerder mag terecht fier zijn op zijn vakmanschap want het vergt heel wat talent en oefening om het vak echt in de vingers te krijgen.”

Investeren in veilige leeromgeving

Ook het volwassenenonderwijs is ondertussen helemaal thuis op de campus in Kapellen. De afgelopen jaren investeerde het centrum onder impuls van campusdirecteur Paul Buyens van CVO Vitant verder in de uitrusting van het opleidingscentrum. Wie vandaag de opleiding Magazijnmedewerker of Heftruck- en reachtruckbestuurder volgt, kan in een veilige omgeving eerst ervaring opdoen in het centrum alvorens op de werkvloer aan de slag te gaan. Om dat mogelijk te maken werden enkele ruimtes in het centrum omgevormd tot realistische oefenomgevingen met professionele machines en praktijkmaterialen die ook op de werkvloer gebruikt worden. Die aanpak werkt en dat weten ook de bedrijven die daarom graag mee hun schouders onder het duaal leren zetten.

Katoen Natie, als logistieke dienstverlener actief in uiteenlopende sectoren, gelooft sterk in de kracht van samenwerking tussen onderwijs en industrie. Het bedrijf schonk een trailer in bruikleen aan de campus in Kapellen zodat leerlingen zich goed kunnen voorbereiden op een werkstage.

Sigrid Sturm van Katoen Natie vertelt dat zowel het onderwijs als de bedrijfswereld inspanningen moeten leveren om te komen tot een geslaagd traject: “Ook Katoen Natie heeft het moeilijk om geschikt personeel te vinden en daarom proberen wij jongeren al zo vroeg mogelijk warm te maken voor een job in de logistiek. Via een mentorwerking begeleiden wij deze leerlingen zo goed mogelijk en we hopen natuurlijk dat zij na hun opleiding bij ons aan de slag gaan. Als je zo’n leerlingen dan kansen ziet grijpen en doorgroeien binnen het bedrijf geeft dat echt energie."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is