PIVA en Antwerpse Bakkersunie lanceren nieuw Antwerps Gebak met Elixir d’Anvers

Op 26 april 2023

De Antwerpse Bakkersunie koos de 160ste verjaardag van Elixir d’Anvers als het uitgelezen moment om de traditionele Antwerpse cake een hedendaagse twist te geven en ging daarvoor in zee met PIVA en Elixir d’Anvers. Het Antwerpse gebak met een eigenwijs smakenpalet werd voorgesteld tijdens de Opendeurdag van PIVA.

Antwerps gebak met Elixir d’Anvers

Het klassiek Antwerps gebak is een stevige, smeuïge cake op basis van amandelpoeder. Maar ook al koesteren de senioren hun tradities, er was een consensus dat een 21e eeuwse toets welkom was. Ook moest de link naar een andere Antwerpse beroemdheid gemaakt worden, met name het befaamde Elixir d’Anvers, die in 2023 haar 160e verjaardag viert.

Om traditie en vernieuwing in balans te houden in het recept, moest een creatieve combinatie van ingrediënten gevonden worden. Hiervoor werd een dankbare partner in de provinciale school PIVA gevonden, die van creativiteit haar handelsmerk maakt en dit naar haar leerlingen gedreven uitdraagt.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “Vanuit de provincie Antwerpen investeren we sterk in PIVA, onder andere in moderne apparatuur en keukens. Maar onze leerkrachten dragen belangrijke attitudes en vaardigheden zoals creativiteit, inzet en fierheid uit naar zowel naar onze leerlingen als de buitenwereld. Zo doet de school al mee aan diverse (inter)nationale wedstrijden met haar leerlingen. Het is dan ook een eer dat de Antwerpse Bakkersunie ons hierin erkent en als partner voor deze opdracht betrokken heeft.”

Het uiteindelijke Antwerpse gebak met vulling is een trendy ‘gâteau de voyage’ geworden, een cake die je door zijn compacte presentatie en houdbaarheid makkelijk kan meenemen op bezoek en op reis. De basis van de cake doet nog steeds eer aan het traditionele recept, maar wordt aangevuld met moderne toetsen. Het nieuwe Antwerpse gebak is een combinatie van verschillende smaken zoals lagen amandeldeeg met donkere chocolade, Elixir d’Anvers en de zachte smaak van boterroom.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is