Provincie Antwerpen wint Planningsprijs 2016 van de VRP

Op 18 november 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

Op donderdag 17 november reikte de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) de zevende ‘Planningsprijs’ uit. De prijs bekroont innovatieve en stimulerende initiatieven die bijdragen aan een duurzame en kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling. Dit jaar mocht de dienst Ruimtelijke Planning van de provincie Antwerpen de prijs in ontvangst nemen voor het project ‘De Groene Zes’, dat eigenaars en gemeenten met groene kasteeldomeinen begeleidt bij het zoeken naar een nieuwe invulling. Ook de provincie West-Vlaanderen werd bekroond.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé trekt het verhaal van de Groene Zes en heeft nog heel wat in de pijplijn zitten: “De Groene Zes, bestaande uit de gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel, is een bijzondere regio die heel nauw met elkaar verbonden is. Dankzij het gebiedsgericht beleid van de provincie Antwerpen kunnen we voor die gemeenten een aantal specifieke tools aanreiken om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken. Naast de brochure op maat van gemeentebesturen en eigenaars van kasteeldomeinen om hen te begeleiden bij de herontwikkeling van hun domeinen, is er voor ‘de groene zes’ ook een toolkit woonparken voor de groene villawijken. We maken momenteel ook werk van een toolkit hernieuwbare energie en een toolkit bedrijvigheid om met detailhandel werk te maken van kernversterking.”

Voor diensthoofd Ruimtelijke Planning Miranda Coppens is deze prijs een bekroning voor heel het team: “De Planningsprijs is een beloning voor het harde werk van mijn team. Belangrijk is om het abstracte van ruimtelijke planning concreet te maken op het terrein.  Dankzij de ontwikkeling van toolkits bieden onze mensen verschillende instrumenten voor betrokkenen om de uitdagingen aan te gaan. Iedereen is vrij te kiezen welk instrument best past bij hun project of lokaal beleid. Met onze dienst mikken we op een klantgericht aanbod.”

Gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Luk Lemmens is bijzonder fier: “De provincie Antwerpen werkt in verschillende regio’s aan gebiedsgerichte projecten. Voor de Groene Zes ontwikkelde onze dienst Ruimtelijke Planning een methodiek om de eigenaars van grote, groene kasteeldomeinen bij te staan bij het vinden van een nieuwe invulling van hun domein. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het behoud en waar mogelijk de ontsluiting van groen voor de gemeente. Het is slechts één toepassing voor dit gebied, die al op veel bijval kan rekenen.”

De Groene Zes

Alle informatie over ‘De Groene Zes’ vindt u via: www.provincieantwerpen.be, zoekopdracht ‘Groene Zes’. Meer informatie over de brochure ‘Rijk Verleden, Grootse Toekomst’ vindt u in het persbericht in bijlage.

De jury van de Planningsprijs vond zowel de manier van samenwerking die de provincie met de gemeenten heeft ontwikkeld de toolkits vernieuwend. De coördinerende rol van de provincie en de manier waarop de provincie samenwerking creëerde werd met de prijs bekroond.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is