U bent hier
SILA Westerlo vergroent en onthardt
Op dinsdag 28 februari startten de leerlingen van de middelbare school SILA Westerlo met aanplantingswerken die van de speelplaats een groene pauze- en leerplek zullen maken. De school had al langer plannen om van de speelplaats een groenere plek te maken. Vanuit het internationaliseringsproject EcoMentality maken leerlingen en leerkrachten van deze droom een werkelijkheid. Eerder zorgde gemeente Westerlo al voor de onthardingswerken en praktische voorbereidingswerken. De werkzaamheden kaderen eveneens in een project Groene Oases van Provincie Antwerpen waarbij scholen investeringskosten voor een groene speelplaats terugbetaald kunnen krijgen.
Project Provincie Antwerpen
“Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen Provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen,” verheldert gedeputeerde Jan De Haes, “de Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.” Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases
Mooie inspanningen vanuit de gemeente
Gemeente Westerlo zorgde op SILA Westerlo eerder al voor een mooie bijdrage in het onthardingsproces. De gemeente verzorgde de grondwerken van 900 m² speelplaats en leverde compost aan voor de grondverbetering en hakselhout. “Wij verlenen graag onze medewerking voor deze initiatieven vanuit onze technische dienst. Het grotere kraan- en grondwerk, nemen we voor onze rekening. De aanplanting gebeurt door de school zelf. Hopelijk zullen er nog andere scholen volgen in onze gemeente.” verduidelijkt schepen Filip Verrezen. Schepen Clyde Tai-Apin staat die boodschap bij: “Zo maken we de speelplaatsen meer bespeelbaar en dragen we bij tot de mentale en fysieke gezondheid van de leerlingen.” SILA Westerlo schiet die dag met de aanplantingen het vergroeningsproces helemaal uit de startblokken. De hele school zal hieraan kunnen meewerken.
De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. En buitenlessen zetten aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee. Water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel. Zorg dragen voor de natuur begint al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.