U bent hier
Slapende Reus ontwaakt
Een topattractie die duurzaamheid koppelt aan respect voor landschap en erfgoed: dat is de ambitie voor de Kempense Heuvelrug van de Provincie Antwerpen en de gemeente Kasterlee, met medewerking van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en steun van Vlaanderen en zelfs Europa. Na een landschapsstudie en een toeristisch ontwikkelingsplan volgen de eerste realisaties van het project ‘Slapende Reus’: nieuwe onthaal- en speelinfrastructuur in Provinciaal Groendomein Hoge Mouw in Kasterlee.
Met zijn mix van zand, duinen, dennen en spectaculaire boomwortels vormt de Kempense Heuvelrug - de 15 kilometer lange duinenrug in Kasterlee, Herentals en Retie - een van de meest iconische landschappen in de Kempen. Een imposant decor en al eeuwenlang de inspiratiebron voor spannende verhalen over mythische figuren...
Ambitieus toekomstplan
Onder de noemer ‘Slapende Reus’ werken Provinciale Groendomeinen Regio Kempen, projectcoördinator Toerisme Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Gemeente Kasterlee samen aan de toekomst van de Kempense Heuvelrug. Het toeristisch ontwikkelingsplan - opgesteld op basis van een doorgedreven landschapsbiografie - focust op drie pijlers: betere infrastructuur, aantrekkelijke toeristische producten voor groot én klein en zorg voor het unieke landschap en erfgoed. Toerisme Vlaanderen, Platteland Plus en Leader ondersteunen het project financieel.
Beter onthaal, meer spelplezier
Tijdens het openingsfeest van Slapende Reus op zaterdag 29 september kon het grote publiek kennismaken met de eerste concrete realisaties in Provinciaal Groendomein Hoge Mouw. Voortaan vormt de Goorseweg in Kasterlee een ideale startplaats om de Kempense Heuvelrug te gaan verkennen. Op diezelfde locatie en op de zandplaats aan de Lichtaartsebaan kunnen kinderen ravotten op gloednieuwe speelconstructies.
Gedeputeerde voor Toerisme en Groendomeinen Jan De Haes: “Het onthaal wordt veel comfortabeler én uniformer. Zo kunnen bezoekers verpozen op gloednieuwe zitbanken en volgen de recreatieve wandelroutes voortaan het knooppuntennetwerk. Bij alle ingrepen vormt het landschap de inspiratiebron. De kinderen ontdekken al spelend natuurvondsten of graven in de zandbak archeologische restanten op. Zelfs het geplande kunstwerk op de top van de Hoge Mouw verwijst naar de interactie tussen mens en natuur.”
In de pijplijn
Op basis van de nieuwe infrastructuur en het bijzondere landschap werkt Toerisme Kasterlee de komende jaren nieuwe toeristische producten uit. Trouw aan het familievriendelijke karakter van de Kempense gemeente richten die zich vooral op kinderen tussen 6 en 12 jaar. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Provinciaal Groendomein Hoge Mouw bouwen samen een sterk educatief aanbod uit, waaronder een nieuwe landschapswandeling voor jong en oud. Hiervoor staat al een team enthousiaste gidsen klaar. Ten slotte regisseert cineast Frans Verhoeven een natuurfilm over de Kempense Heuvelrug. Een veelbelovend project, concludeert gedeputeerde De Haes: “Met een totaal van bijna 1,5 miljoen euro aan middelen - waarbij de Provincie en Regionaal Landschap samen ongeveer de helft, Kasterlee bijna een kwart en Vlaanderen de rest investeren - wordt de Slapende Reus een van de meest ambitieuze toeristische projecten van de Kempen.”