Straks ook ontmoetingsplek in kathedraal

Op 4 september 2017, over deze onderwerpen: Cultureel erfgoed, Cultuur, Erediensten, Onroerend Erfgoed
Luk Lemmens

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kan je tegen maart na de mis een glas drinken. De provincie is, samen met de kerkfabriek, bezig met de omvorming van de Sint-Janskapel tot ontmoetingsruimte mét toog. "We willen niet concurreren met cafés, maar de renovatie moet zorgen voor een betere ontvangst", zegt de pastoor. De kathedraal krijgt ook een toiletruimte en een nieuwe inkom.

"In 2015 vierden we eigenlijk al 'het einde' van de vijftig jaar durende renovatie van de kathedraal", zegt gedeputeerde Luk Lemmens, verantwoordelijk voor Erediensten en Cultuur. "Maar zoals bij de renovatie van een woonhuis is het werk nooit helemaal af. Op initiatief van de kerkfabriek bouwen we aan een ontmoetingsruimte in de Sint-Janskapel."

Die 'ontmoetingsruimte wordt geen café, maar ze krijgt wel een toog waar vrijwilligers drankjes zullen schenken. "We willen zeker geen concurrent worden van de cafés op de Handschoenmarkt en in de omgeving", verzekert pastoor Bart Paepen. "Dit wordt in de eerste plaats een ontmoetingsplek voor parochianen en een rustpunt in de bezoekerstour en de rondleidingen voor toeristen. De ruimte zal enkel toegankelijk zijn voor bezoekers van de kerk of voor parochianen. Het past voor ons binnen de opdracht mensen niet alleen te laten genieten van de schitterende architectuur en kunst van de kerk, maar hen ook een plek te geven om met iemand te praten. We krijgen ook veel hulpbehoevenden over de vloer, op zoek naar hulp of een goed gesprek. Een eerste gesprek, waarin we mensen al dan niet doorverwijzen, kunnen we dan in die ruimte houden."

Dieter Lizen - Het Laatste Nieuws

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/straks-ook-toog-praat-in-ka...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is