U bent hier
Jongeren gaan strijd aan met tabletnek, sms-duimen gamepols
Campagne wijst op risico's van overmatig gebruik van beeldschermen.
Jongeren zitten meer en meer aan allerlei beeldschermen gekluisterd. Vaak nemen ze eenfoute houding aan. De provincie Antwerpen is een campagnegestart om gezond beeldschermgebruik te promoten. De leerlingen van het Koninklijk Atheneum Berchem testen enkele tips uit.
Voor de internationale dag tegen RSI (Repetive Strain Injuries) op 28 februari lanceert gedeputeerde van Veiligheid Bruno Peeters (N-VA) een campagne om gezond beeldschermgebruik te promoten.
Een verkeerde houding kan blijvende letsels veroorzaken in de nek, vingers en polsen. Die klachten zijn soms al zichtbaar bij kinderen van 9 jaar. De Play-Pauze-Stopstrategie bestaat uit drie eenvoudige delen: Speel, maar varieer uw schermhouding. Pauzeer elke dertig minuten enstop na twee uur beeldschermgebruik in uw vrije tijd.
Het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) wil jongeren er voor waarschuwendat sommige klachtenpermanente problemen kunnen worden. Uit recent onderzoekvan de Universiteit Gent blijkt dat 82% van de kinderen tussen 3 en 10 jaar oud tenminste éénkeer per week gamet. Gemiddeld spelen kinderen zo'n 40 minuten per dag. Een slechte houding achter de computer kan op latere leeftijd voor veel problemen zorgen. Ook langdurig zitten is niet ongevaarlijk.
"Zelfs wanneer kinderen voldoende bewegen, kunnen ze te veel zittende bezigheden hebben. Dit 'zitgedrag' kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Het verhoogt de kans op overgewicht en ontwikkeling van obesitas", klinkt het bij het PVI.
De provincie biedt nu een lessenpakket aan dat zich in de eerste plaats op de leerlingenfocust. Zij leren hoe ze een goede houding aan eenbeeldscherm aannemen om blijvende schade te vermijden en wanneer ze best kunnen pauzeren.
De bijhorende website richt zich ook op ouders. Zij kunnen er onder andere leren hoe ze hun werkplek thuis optimaal kunnen inrichten. Het Koninklijk Atheneum Berchem is een van de scholen die mee in het project is gestapt. De eerstejaars kregen er een les over hoe ze bewust kunnen omgaan met hun computer-, gsm- en tabletgebruik. Geen overbodige luxe, want de eerstejaars spenderen dagelijksettelijke uren achter hun schermpjes.
"Als het vakantie is, speel ik vaak meer dan vijf uur per dag op de Playstation", bekent Romain (13). "Al neem ik af en toe pauze om te eten."
De houding van de leerlingen is De houding van de leerlingen is ook vaak niet optimaal, zo blijkt uit de testjes die ze moesten afleggen.
"Ik zit thuis vaak in de zitzak met mijn laptop, waardoor ik steeds naar beneden moet kijken. Daar krijg ik soms wel last van in mijn nek", vertelt Cleo (12).
Ook Alvar (11) geeft aan dat hij wel eens last heeft van zijn rug. "Ik zit nooit heel lang achter mijn laptop, maar af en toe voel ik toch ook wel pijn in mijn rug als ik te lang aan het spelen ben geweest."
Wanneer de leerlingen de tip krijgen om regelmatig een actieve pauze in te lassen, komen ze spontaan op het idee om te beginnen dansen. Minstens even leuk als achter de computer zitten, zo blijkt.