U bent hier
Te koop: kasteel Sterckshof
De provincie heeft de knoop doorgehakt: ze stelt het Sterckshof te koop. Het kasteel kan niet langer als museumfunctie dienen en bij gebrek aan een andere, zinvolle invulling belandt het nu op de privémarkt. Het prijskaartje bedraagt 5 miljoen euro.
Het kasteel Sterckshof, dat tot vorige maand dienst deed als Zilvermuseum, wordt verkocht.
"Door interne hervormingen kan de provincie geen beroep meer doen op restauratiepremies", vertelt Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde van Cultuur van de provincie Antwerpen.
"Het wordt niet langer als taak van de provincie gezien om onroerend erfgoed te beheren. Een privéeigenaar kan wel beroep doen op zulke subsidies, kan het uitzicht van het kasteel vrijwaren en er nieuw leven in blazen. Dat zijn voor ons sterke argumenten om het Sterckshof te verkopen. Wij hebben geen onmiddellijke zinvolle invulling voor ogen en wilden er ook niet zomaar een verzinnen die alleen maar veel geld voor ons en de belastingbetaler zou kosten."
De Provincie heeft er nog geen idee van wie of wat het zal worden, maar gooit het kasteel niet blind op de markt. "We hebben verkennende gesprekken gehad en die waren positief. We zijn er vrijwel zeker van dat het niet jaren zal leeg staan voordat het een bestemming krijgt. De vraagprijs is 5 miljoen euro met het besef dat er nog kosten aan verbonden zijn."
Beschermde gevel
De volledige buitenzijde van het kasteel is beschermd, net als enkele facetten binnenin. Andere elementen zoals schouwen en plafonds zijn later binnengebracht vanuit andere belangrijke gebouwen, maar zouden in overleg opnieuw verwijderd kunnen worden.
In het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) staan volgende mogelijkheden voor een nieuwe invulling: nuts- en gemeenschapsvoorzieningen, socioculturele en educatieve voorzieningen, toeristisch- recreatieve voorzieningen, kantoor- of dienstenfuncties en één woonfunctie per gebouw voor conciërge, eigenaar of personeel. Zo kan het Stercks hof dienst doen als school, café met restaurant, conferentiezalen, maar niet als gebouw voor co-housing.
"Voor de parkbezoekers verandert er niets, want het zal een parel blijven", zegt Lemmens. "De eventuele koper moet zijn project voorstellen en in overleg met de provincie en het district zal er een beslissing genomen worden. Dat is positief voor Deurne, want het zal prestige opleveren, meer dan het Zilvermuseum, dat op zijn retour was. Het was niet langer een trekpleister en zal dat op de nieuwe locatie hopelijk weer worden. De verkoop is een logische keuze met een sterk dossier: het was een moeilijke knoop om door te hakken, maar we nemen onze verantwoordelijkheid. Wij investeren in het Zilvermuseum en een privéeigenaar weldra in het Sterckshof."
In 1921 kocht de provincie het domein waarop toen een hoeve stond.
Tien jaar later werd tijdens de crisis het huidige kasteel gebouwd om pracht en praal te creëren en toen ook jobs, maar zonder een specifieke functie voor ogen."
Minder oud dan het lijkt
Het kasteel werd gebouwd op een historische locatie, maar heeft dus zelf minder authenticiteit dan op het eerst gezicht lijkt", vertelt Lemmens.
Omdat het kasteel gebouwd werd zonder functie voor ogen, is het volgens de provincie een disfunctioneel gebouw: het is niet gebruiksvriendelijk, praktisch en ook moeilijk te onderhouden.
In het verleden werd het Sterckshof meermaals ingericht als museum. Zo was het lange tijd een kunst en ambachtenmuseum, maar zag het textiel verdwijnen naar het nu succesvolle ModeMuseum en ook de fotografie werd er weggehaald en kwam volledig tot zijn recht in het huidige FotoMuseum.
Het Sterckshof kan door zijn enkelvoudige glazen weinig waardevolle stukken bewaren en door de beperkte mogelijkheden van het gebouw kon het collecties niet laten groot worden die dat elders wel zijn kunnen worden. In 1994 werd het kasteel het Zilvermuseum, nadat de provincie een grote schenking had gekregen. Maar begin mei gingen de deuren dicht en zal het zilver ondergebracht worden in het nieuwe museum op de Suikerrui zodat ook deze collectie verder kan uitgroeien tot een succesverhaal. "We zijn de Vlaamse erkenning kwijtgespeeld en krijgen geen subsidies meer. We worden niet langer erkend om een hedendaags museum open te houden, ondanks dat we dat wel geprobeerd hebben", verduidelijkt Lemmens.
Onuitgevoerde plannen
Enkele jaren geleden werden architecten aangesteld die meewerkten aan de kathedraal en het Atomium en was er ook 8,5 miljoen vrijgemaakt om te renoveren. De stad weigerde echter de bouwvergunning omdat de aanpassingen te drastisch zouden zijn . "We zaten gevangen tussen Vlaanderen, die ons wilde laten renoveren om het als museum te kunnen behouden, en de stad die ons er op wees dat het beschermd erfgoed was", aldus Lemmens.
"De enige oplossing voor het museum was het te verhuizen, het Sterkckshof bleef eerst een vraagteken, maar staat nu te koop."
Gisteren werd de verkoop van het Sterckshof bekendgemaakt op de raadscommissie. Vanaf volgende week donderdag is het te koop.