U bent hier
6e editie van de Fortengordel ontving 6.500 bezoekers
Duizenden sportievelingen en geïnteresseerden in de Eerste Wereldoorlog genoten in de stralende lentezon van de 6e editie van de Fortengordel van de provincie Antwerpen.
De zesde editie van de Antwerpse Fortengordel stond dit jaar volledig in het teken van de herdenking van de Groote Oorlog en de cruciale rol die de Antwerpse forten bij de aanval op Antwerpen in 1914 hebben gespeeld. Zoals elk jaar kon er gefietst worden langs verschillende lussen en het programma werd aangevuld met tal van andere activiteiten in verschillende forten. Daarnaast benadrukte het evenement het belang van de herwaardering van de Antwerpse forten waardoor nieuwe functies in de forten ons herinneren aan het verleden.
Gedeputeerde voor Cultuur, Erfgoed en Ruimtelijke Ordening Luk Lemmens spreekt van een succesvolle editie: “Dankzij de stralende zon werd het vandaag een topeditie. Sportievelingen konden volop genieten van de prachtige fietslussen, terwijl liefhebbers van geschiedenis in het Fort van Mortsel tal van herdenkingsactiviteiten konden ontdekken. Met de Fortengordel wilden we een bijdrage leveren aan het historisch besef van onze inwoners en de rol die de forten rond Antwerpen honderd jaar geleden hebben gespeeld nog eens in de verf zetten.”
2.500 bezoekers snuisterden in het aanbod herdenkingsactiviteiten op de WOI infomarkt in Fort 4
Op de WOI infomarkt in Fort 4 in Mortsel informeerden allerhande verenigingen de vele bezoekers over de talrijke initiatieven die ze in het kader van de herdenking organiseren. Ook de provincie Antwerpen was aanwezig met een interactieve stand. Daar konden geïnteresseerden grasduinen in de informatie over de provinciale initiatieven rond de herdenking, het project Fortengordels rond Antwerpen en het ruimere vrijetijdsaanbod. Ook aanwezig was Monumentenwacht Antwerpen, die speciaal voor kinderen een avontuurlijk klimparcours had uitgewerkt.
3.618 fietsers ontdekken de fortengordels van de provincie Antwerpen
3.618 ingeschreven sportievelingen fietsten vandaag langs de forten tussen Mechelen en Antwerpen. Fietsers konden kiezen uit verschillende fietslussen, goed voor afstanden van 12 (voor gezinnen met kinderen) tot 100 kilometer (voor de echte sportievelingen) en met vertrekpunten in Bornem, Borsbeek, Mechelen en Mortsel. Bij de deelnemers waren ook heel wat gezinnen met kinderen, en dankzij de tandems die gratis ter beschikking gesteld werden, konden ook mensen met een handicap genieten van de Fortengordel.
Randactiviteiten in verschillende forten
In verschillende forten genoten honderden bezoekers van rondleidingen, veldkeukens, tentoonstellingen, demonstraties en lezingen. Ook voor de kleinsten werden verschillende activiteiten op touw gezet. Zo was er voor ieder wat wils en konden de aanwezigen elk op hun eigen manier de Groote Oorlog en de forten (her)ontdekken.
Onthulling van eerste informatiebord langs Brialmontgordel aan Fort 4
Tot slot was het Fortengordelevenement het moment bij uitstek om een eerste initiatief in het kader van het tweede strategisch project Fortengordels rond Antwerpen voor te stellen aan het publiek. Samen met Mortsels fortschepen Goedele Vermeiren onthulde gedeputeerde Luk Lemmens vanochtend het eerste informatiebord van een reeks die bezoekers informeert over de Brialmontfortengordel.
Gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening, Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens licht dit initiatief toe: “We plaatsen deze informatieborden samen met lokale partners in het kader van onze plannen voor de fortengordels rond Antwerpen. Ze zijn een concrete stap in een grootschalig project waarbij de vele forten geherwaardeerd worden in hun historische, ecologische en maatschappelijke waarde. Fietsers, wandelaars en andere bezoekers komen zo meer te weten over de geschiedenis en de hedendaagse invulling van de forten en hun omgeving.”