80 jaar Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging

Op 19 november 2017

De Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging (KVDV) werd opgericht op 22 mei 1937 in het Rivierenhof in Deurne. Daarmee is deze vereniging de oudste dendrologische vereniging van België. Dendrologen houden zich bezig met de bestudering van bomen en heesters. Het op naam brengen, het bekijken van bloem, blad, schors, groeiwijze... Van bij het ontstaan was de drijfveer het vergroten van de kennis, bij het publiek, over bomen en planten.

De Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging heeft dus reeds van bij de oprichting een sterke band met Het provinciale domein Rivierenhof.  Sinds die tijd is de dendrologische vereniging regelmatig en op verschillende vlakken actief gebleven in het Rivierenhof. Ze organiseert wandelingen, brengt de bestaande collectie op naam en geeft regelmatig advies bij het beheer van de collecties of de keuze van boomsoorten voor een aanplanting of een nieuwe dreef.

De laatste 10 jaar werden de botanische collecties van het Rivierenhof sterk uitgebreid en het beheer er van geprofessionaliseerd.  Naast de bestaande rozentuin werd het oude arboretum opgekuist en er werden een aantal nieuwe themaverzamelingen aangelegd (vb. Pinetum: verzameling naaldbomen, Keltische bomenhoroscoop: bomen uit de Keltische bomenkalender,  collectietuin van Albert De Raedt met Harde Gentse Azalea’s, Het Coryletum (een collectie met allemaal verschillende soorten hazelaars en andere notensoorten) enz.  Bij verschillende van deze thema’s werd de vereniging om advies gevraagd en dat zal in de toekomst niet anders zijn.

Ter gelegenheid van haar 80-jarig bestaan plant de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging dan ook terecht een boom aan in het Rivierenhof. Om de KVDV in de kijker te zetten plant gedeputeerde Jan De Haes een speciale boom: de zwarte Tupeloboom, ook wel eens Nimfenboom genoemd.  De Latijnse naam van deze boom is Nyssa sylvatica en de soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.  Het is één van de mooiste parkbomen door zijn schitterende herfstverkleuring, hij wordt hier tot 15 meter hoog. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is