Wereldpremière van teruggevonden opera van Spontini in Venetië

Op 16 november 2017

Wereldpremière van teruggevonden opera van Spontini in Venetië

In juni 2016 presenteerden we vier verloren gewaande partituren van de Italiaanse operacomponist Gaspare Spontini (1774-1851). Ze werden teruggevonden in de hertogelijke bibliotheek van het kasteel d’Ursel in Hingene. Het gaat om drie komische opera’s uit Spontini’s vroege Italiaanse periode en een Parijse cantate uit 1806 voor het keizerspaar Napoleon en Joséphine, waarvan hij de hofcomponist was. Op deze link kan je een korte reportage van deze voorstelling bekijken en hier lees je het hele verhaal.

Ursula, hertogin d’Ursel en Luk Lemmens, gedeputeerde voor Cultuur, tonen één van de partituren. Copyright: Joris Ceuppens

Intussen vonden de provincie Antwerpen en het Studiecentrum van het Conservatorium van Antwerpen de gedroomde projectpartner in Italië: de Fondazione Pergolesi Spontini. Deze stichting uit Jesi promoot de werken van de twee belangrijkste componisten uit de Marche-regio (provincie Ancona): Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) en ‘onze’ Gaspare Spontini. Hun Spontini-specialist, prof. Federico Agostinelli, maakt nu onze partituren gebruiksklaar voor hedendaagse uitvoeringen.

Het eerste resultaat van deze samenwerking is te beleven in januari 2018 in Venetië. De Fondazione ging een coproductie aan met La Fenice, een van de beroemdste en oudste operahuizen ter wereld, om onze opera Le metamorfosi di Pasquale opnieuw tot leven te wekken.  Spontini schreef deze farsa giocosa of komische eenakter voor het carnaval van Venetië in 1802. De librettist Giuseppe Foppa liet zich inspireren door de commedia dell’arte en door het werk van Carlo Goldoni, wat een verhaal opleverde met de nodige liefdesintriges en verkleedpartijen.

216 jaar later zal deze opera zijn wereldpremière in de moderne tijd beleven. Plaats van het gebeuren is het Teatro Malibran, een van de oudste historische theaters in Venetië. Dirigent Gianluca Capuano leidt het operaorkest en een internationale cast. De laatste van de vijf opvoeringen luidt op 27 januari meteen het carnaval 2018 in.

In september 2018 wordt de productie hernomen in Jesi, in het schitterende 18de-eeuwse Teatro G. B. Pergolesi, tijdens het Festival Pergolesi Spontini. Daar zal de voorstelling ook worden opgenomen.

De twee andere teruggevonden opera’s, Il Quadro Parlante (1800) en Il Geloso e L’Audace  (1801), worden ondertussen klaargemaakt voor opvoeringen in respectievelijk Palermo en Rome, de steden waarvoor ze geschreven zijn. En het Antwerp Symphony Orchestra zal in een volgend seizoen in Antwerpen de Parijse cantate L’eccelsa gara uitvoeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is